Home » Local » Controale în construcții! Au fost prinși 26 de muncitori, fără întocmirea formelor legale de angajare

Controale în construcții! Au fost prinși 26 de muncitori, fără întocmirea formelor legale de angajare

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat în perioada 8 – 15 iunie 2023 o campanie de control în domeniul construcţiilor.

În cadrul campaniei au fost sancţionaţi pentru folosirea de muncă nedeclarată un număr de 11 angajatori. Au fost aplicate un număr de 13 sancţiuni contravenţionale şi au fost dispuse 72 de măsuri obligatorii de intrare în legalitate. Au fost depistaţi 26 de lucrători, fără întocmirea formelor legale de angajare, valoarea amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale fiind în cuantum de 510.000 lei.

„Deşi constatam o reducere a fenomenului, nerespectarea legislaţiei ce reglementează relaţiile de muncă rămâne un factor de natură a genera consecinţe negative în plan social şi economic, în special în ceea ce priveşte munca nedeclarată, context în care se resimte nevoia intervenţiei instituţiilor de stat cu atribuţii în acest sens, pe direcţia creşterii gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale în domeniu”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecinţelor sociale şi economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecţie socială;

lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat şi la concediu medical; lipsa accesului la pensie şi la indemnizaţie de şomaj etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*