Home » Local » Fără bani de mâncare! Pensionarii vasluieni așteaptă cu sufletul la gură ieftinirea alimentelor

Fără bani de mâncare! Pensionarii vasluieni așteaptă cu sufletul la gură ieftinirea alimentelor

de Dănuț CIOBANU 

Inițiativa Guvernului României de a reduce prețurile la alimente este primită foarte bine de pensionarii din județul Vaslui. Cum inflația a diminuat sever puterea de cumpărare a bătrânilor, speranța este la măsurile guvernamentale. Situația este atât de disperată, încât pensionarii ar primi bine și acordarea unor cartele pentru cumpărarea de alimente.

În prezent, în județul Vaslui sunt întregistrați 80.340 de pensionari de stat, care încasează o pensie medie de 1.631 de lei. La nivel național, mai sunt doar două județe care au pensii mai mici: Giurgiu – 1.602 lei și Vrancea – 1.601 lei.

„Reducerea prețurilor la alimentele de bază (zahăr, făină, carne etc.) ar fi foarte bună. Ar trebui ca aceste prețuri să scadă cu 10-15%. S-ar putea ca, de această dată, guvernanții să se țină de cuvânt. Sperăm ca această măsură să fie aplicată cât mai repede. Pentru toată lumea să fie produsele ieftine”, a spus Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

Situația este atât de disperată, încât pensionarii ar primi bine și acordarea unor cartele pentru cumpărarea de alimente.

„Pentru pensionarii care au până în 2.000 – 2.500 de lei să se dea niște cartele să cumpere făină, ulei și altele. Acum la cartelă se spune voucher. Este foarte bine când luăm alimente cu aceste vouchere. Acum cu 200-300 de lei vii din piață doar cu o sacoșă se mâncare. Un procent de 70% din pensionari nu au posibilități financiare”, a mai spus liderul pensionarilor vasluieni.

Joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern, că prețurile vor scădea „semnificativ” la alimentele de bază și a susținut că această scădere nu va pune presiune pe producătorii români.

Retailerii au trebuit să trimită, joi, până la ora 10.00, lista cu alimentele la care pot reduce prețul și cu cât.

Viața pensionarilor din județul Vaslui este tot mai grea. Majoritatea bătrânilor încasează pensii de până la 1.400 de lei, sume care în actualul context economic sunt total insuficiente. Produsele din carne au ajuns un lux pentru bătrâni, iar pentru achziționarea medicamentelor aceștia trebuie să facă adevărate eforturi financiare. Oamenii se plâng și sunt îngrijorați pentru ziua de mâine.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*