Home » Local » Activități IPJ Vaslui: „Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe”

Activități IPJ Vaslui: „Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe”

La data de 21 iunie 2023,  polițiștii din cadrul structurilor de prevenire a criminalității, ordine publică și investigații criminale ale Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vaslui au desfășurat activități informativ-preventive, pentru marcarea „Zilei Europene de prevenire a furturilor din locuințe”.

Acțiunile polițiștilor au avut ca scop conștientizarea de către cetățeni a necesității unei atitudini prudente în raport cu locuința și bunurile proprii, precum și a consecințelor ce decurg din neadoptarea măsurilor preventive adecvate.

Au fost aduse în atenție modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoți, respectiv principalele măsuri de siguranță pentru protejarea patrimoniului personal.

Activitățile au fost desfășurate în spații publice intens circulate, piețe, societăți comerciale, asociații de proprietari.

De vizita polițiștilor s-au bucurat și 36 de persoane de vârsta a III-a, beneficiare ale Centrului de Zi „Buna Vestire” Vaslui. Principala recomandare adresată de polițiști a fost aceea de a asigura locuința cu mijloace de protecție moderne și rezistente.

Tot în contextul marcării „Zilei Europene de prevenire a furturilor din locuințe”, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au participat, în data de 17 iunie 2023, la „Zilele Culturale ale Bârladului”, în cadrul căreia au fost distribuite broșuri și flyere cu recomandări preventive.

Pentru siguranța locuinței dumneavoastră, polițiștii vă recomandă:

Dacă  locuiți la bloc:

 • Montați un interfon la intrarea în scară și utilizați-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil
 • Asigurați dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare
 • Este recomandată buna iluminare pe holurile și palierele blocului
 • Montați un sistem de alarmă în locuința dumneavoastră
 • Montați o încuietoare de înaltă siguranță la ușa de acces în locuință
 • Asigurați-vă că ușile sunt încuiate, chiar dacă lipsiți pentru scurt timp de acasă.
 • Dacă locuiți la parter sau la etajul 1, puteți monta grilaje la fereastră

Dacă locuiți la casă:

 • Puteți monta un sistem de: supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfășurată în curtea casei, protecție perimetrală asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră, iluminarea cu senzori de mișcare

De asemenea, pentru liniștea familiei dumneavoastră pot fi utile:

 • Interzicerea accesului în locuință și refuzul de a da informații despre bunurile pe care le dețineți ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituții, dar care nu se pot legitima sau dovedi pe cine reprezintă
 • Alegerea acelor încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate ușor
 • Apelarea la o persoană de încredere care să ridice eventualele facturi, înștiințări lăsate la ușă sau în cutia poștală, pe perioada cât lipsiți de la domiciliu
 • Prezența unui câine
 • Evitarea publicării pe internet a plecării dumneavostră pentru o perioadă mai lungă de timp
 • Achiziționarea de întrerupătoare care aprind și sting automat lumina, la diverse intervale de timp.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui vor continua, în perioada următoare, activitățile de prevenire, scopul fiind protejarea cetățenilor.

 

 

 


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura