Home » Administratie » Credit pentru drumul strategic! Contribuția CJ Vaslui pentru finalizarea lucrărilor este de 48,5 milioane de lei

Credit pentru drumul strategic! Contribuția CJ Vaslui pentru finalizarea lucrărilor este de 48,5 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va contracta un credit  în valoare de 7.500.000 lei pentru finanțarea cheltuielilor neelegibile aferente proiectului drumului strategic. Dobânda prevăzută a se plăti pentru valoarea împrumutului este de 1,50 %. Costul total al împrumutului va ajunge la aproximativ 1.585.000 lei. 

Proiectul “Regiunea Nord-Est Axa rutieră strategică 4: Vaslui reabilitare și modernizare drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)” are o valoare de 289.445.348 lei.

La această dată, obiectivul se află într-un stadiu avansat de implementare, având un rest de executat de 194.322.658 lei, contribuția proprie a județului Vaslui fiind de 48.564.695 lei, din care 43.648.763 lei reprezentând cheltuieli neeligibile din cadrul proiectului. De asemena, suma de 4.915.931 lei reprezintă contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

Acest proiect va fi finanțat și din celelalte două credite luate de autoritățile județene: cel contractat de la Ministerul Finanțelor în anul 2021, cu suma de 500.000 lei, valoare din care a fost utilizată suma de 498.916 lei și cel de-al doilea în vederea asigurării confinațării și prefinanțării din împrumutul contractat de la Unicredit Bank S.A. Sucursala Sibiu, în anul 2021 cu suma de 32.300.000 lei, valoare trasă fiind de 1.252.729 lei.

La ultima ședință ordinară, consilierii județeni liberali au acuzat conducerea CJ Vaslui că poartă o parte din vină pentru nefinalizarea lucrărilor la drumul strategic.

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a spus că se propune o durată de realizare de 56 de luni a proiectului, față de prevederile inițiale care erau de 34 de luni.

„Din păcate, suntem în dezbatere pentru a termina acest drum. Când am aprobat hotărârea pentru drumul strategic am apelat pentru modernizare cu structura suplă, deoarece perioada de execuție era mult prea scurtă. Acest scenariu nu a fost atât de favorabil nouă. Odată începute lucrările în ianuarie 2018, dacă socotim 34 de luni până când a apărut pandemia COVID-19 trebuia să fi făcut două treimi din drum. S-ar fi putut executa mai mult. Trebuie să fim mai atenți cu constructorii. Cred că ne-am mișcat un pic mai încet, aceasta este ideea”, a spus Gheroghe Viziteu.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a explicat că a intervenit criza economică, care a anntrenat creșteri foarte mari ale prețurilor la materialele de cosntrucții.

„Criza economică a determinat prețurile materialelor de construcții. Guvernul a emis o ordonanță pentru actualizarea prețurilor. Vedeți în ce situații sunt drumurile strategice în alte județe. Nicio aplicație nu a ajuns la final”, a precizat Dumitru Buzatu.

 

 

 

 

 

 

 

 


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura