Home » Local » Direcția pentru Agricultură Vaslui: Proiect de act normativ privind stoparea creșterii prețurilor la produsele alimentare de bază

Direcția pentru Agricultură Vaslui: Proiect de act normativ privind stoparea creșterii prețurilor la produsele alimentare de bază

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afișat pe site-ul propriu, în secțiunea „Transparență Decizională”, un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care se propune limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul stopării creșterii prețurilor pentru aceste categorii de produse.

Potrivit prevederilor actului normativ, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte

maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale

maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată și agreată cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanței de urgență, cuprinde:

–  pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;

–  lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l;

–  brânză telemea de vacă vrac;

–  iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.;

–  făină albă de grâu ”000” 1 kg;

–  mălai 1 kg;

– ouă găină calibru M 10 buc.;

– ulei de floarea soarelui 1 l;

– carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;

– carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc;

– legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;

– fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;

– cartofi proaspeți albi vrac;

– zahăr alb tos 1 kg.

Propunerile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*