Home » Culture » Restaurarea Ansamblului monumental Ștefan cel Mare de la Băcăoani va fi finalizată până la sârșitul acestui an

Restaurarea Ansamblului monumental Ștefan cel Mare de la Băcăoani va fi finalizată până la sârșitul acestui an

Proiectul privind restaurarea și conservarea unei părți din Ansamblul monumental „Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare” de la  Băcăoani va fi finalizat până la sârșitul acestui an.

Pentru finanțarea investiției,  Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova, împreună cu județul Vaslui și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui au depus pentru finanțare proiectul „Ștefan cel Mare-istorie comună, patrimoniu comun,Soroca- Vaslui”. Proiectul a fost depus  în cadrul Programului Operațional Comun România- Republica Moldova 2014-2020.

„Noi suntem parteneri în proiect și ne ocupăm doar de partea culturală. Consiliul Județean Vaslui este responsabil de lucrările de la Podul Înalt. Însă, la ultima noastră ședință pe proiectul transforntalier s-au adus în discuție lucrurile respective”, a spus Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Conducerea muzeului speră ca lucrările de restaurare să fie realizate până în luna octombrie, când este programat Festivalul Medieval.

„Din cauza pandemiei a trebuit să amânăm puțin. Dar amânarea nu înseamnă renunțare și atunci festivalul va avea loc. Sper din tot sufletul că acest festival va fi unul ciclic și va avea locul lui pe eșicherul festivităților medievale din țară”, a mai spus Ramona Mocanu.

Implementarea proiectului a început, conform contractului de finanțare, la data de 1 aprilie 2021 și are ca termen de finalizare 31 decembrie 2023.

Deoarece la licitația pentru execuția lucrărilor nu au fost depuse oferte, achiziția pentru lucrări a fost reluată, în prealabil fiind majorată valoarea devizului. Prin urmare, contractul de lucrări a fost semnat la data de 3 august 2022. Valoarea cu TVA a contractului de lucrări este de 2.418.602,36 lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*