Home » Invatamant » 1.645 de candidați din județul Vaslui au trecut examenul de Bacalaureat 2023!

1.645 de candidați din județul Vaslui au trecut examenul de Bacalaureat 2023!

Ministerul Educației a publicat, pe site-ul Edu.ro, rezultatele de la sesiunea de vară a Bacalaureatului 2023. În ceea ce privește județul Vaslui, din cei 2.401 candidați care s-au prezentat şi susținut toate cele 3 probe scrise, doar 1.645 de candidați au reuşit să obțină note peste 5 şi media minimă 6, promovând astfel examenul (un procent de 68,51%).

Județul Vaslui se situează în fața a alte 12 județe, în general din sudul şi centrul țării, însă pe ultimul loc din Moldova, la mică distanță de Botoşani, care a înregistrat 72,9% promovabilitate.

Din punct de vedere a notelor, limba şi literatura română a creat cele mai multe probleme concurenților, fiind acordate doar 6 (şase) note de 10, din totalul de 511 astel de note acordate la nivel național. În schimb, la matematică şi la istorie, candidații vasluieni au primit de peste 5 ori mai multe astfel de note maxime, la fel cum s-a întâmplat şi la nivel național, în timp ce, în cazul probei la alegere a profilului şi specializării, cele mai multe note maxime au fost obținute la biologie.

Din păcate, în acest an, la nivel de județ avem un singur candidat cu media maximă, care a luat note de 10 la limba şi literatura română, matematică şi chimie. Este vorba de Cosmin Prodea, şeful de promoție de la Colegiul „Cuza Vodă”, din Huşi, pentru care marea provocare constă în admiterea la Facultatea de Medicină, domeniu pentru care s-a pregătit pe parcursul întregului liceu, fără a neglija însă celelalte materii.

Alți 92 de candidați vasluieni au obținut medii între 9,50 şi 9,99, 244 de absolvenți, medii între 9,00 şi 9,49, iar 497 de candidați, medii între 8,00 şi 8,99. Imensa majoritate a candidaților care au obținut medii mari provin de la filiera teoretică, din promoția curentă, doar 24 de candidați provenind de la filiera tehnologică reuşind să aibă medii peste 8.

În afara celor 1.645 de candidați vasluieni reuşiți, alți 132 de candidați au fost declarați respinşi cu medii între 5,50 şi 5,99, iar alți 43 de candidați, cu medii între 5,00 şi 5,49, unii dintre ei mai având totuşi o şansă, dacă vor contesta cu succes unele dintre notele primite.

Alți 756 de candidați vasluieni nu prea mai au această şansă, ei fiind declarați respinşi total, pentru obținerea a cel puțin o notă sub 5! În total, în județul Vaslui, la sesiunea de vară a bacalaureatului 2023, s-au înscris inițial 2.496 de absolvenți de liceu din promoția curentă sau cele anterioare, însă 94 dintre ei au lipsit la una sau mai multe probe, iar un candidat, absolvent al liceului din Codăeşti, a fost eliminat din examen, după ce i-a sunat telefonul mobile pe care „a uitat” să-l predea la intrarea în sală.

Pe licee, cele mai bune rezultate au fost obținute de absolvenții Liceului „Mihail Kogălniceanu”, din Vaslui, cu o promovabilitate de 99%, doar doi dintre cei 176 de candidați nereuşind să ia medie de trecere. La fel, în cazul altor două instituții liceale de renume din județ, acolo unde rata de promovabilitate a fost de peste 95%, respectiv Colegiile Naționale „Gh. Roşca Codreanu”, din Bârlad, şi „Cuza Vodă”, din Huşi, cu 186 de promovați, din 195 de candidați, respectiv 189 de promovați, din 199 de candidați.

Elevii nemulțumiți de note pot depune contestații, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 7 iulie.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*