Home » Administratie » Zeci de biserici solicită ajutor financiar de la CJ Vaslui. În luna iulie, unitățile de cult vor primi suma de 200.000 de lei

Zeci de biserici solicită ajutor financiar de la CJ Vaslui. În luna iulie, unitățile de cult vor primi suma de 200.000 de lei

de Dănuț CIOBANU 

Zeci de biserici solicită de la CJ Vaslui fonduri pentru derularea unor investiții. Vestea bună este că la rectificarea din luna iulie 2023 se va aloca în plus suma de 200.000 de lei pentru a onora toate cererile înregistrate. Cum majoritatea bisericilor nu au venituri deloc sau au venituri reduse, ajutorul primit de la autoritățile județene este esențial pentru finalizarea lucrărilor.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat un sprijin financiar mai multor unități de cult. În total, unitățile de cult au primit suma de 300.000 de lei. Banii sunt acordați pentru executarea lucrărilor de finisaje și instalații; continuarea lucrărilor de construire biserică ortodoxă; executarea lucrărilor de construcție la așezamântul monahal; continuarea lucrărilor de conservare și restaurare a iconostasului din biserica de lemn etc.

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a solicitat în cadrul ședinței ordinare a CJ-ului explicații cu privire la criteriile în baza cărora au fost alese o serie de unități de cult și dacă au fost mai multe solicitări de fonduri decât cele cuprinse în proiectul de hotărâre.

„Noi mergem prin județ și ne întâlnim cu oamenii, cu alegătorii. Este normal, cine un dorește fonduri. Vrem să știm criteriile care au condus  la lista de azi”, a spus consilierul liberal.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a precizat că aceste sunt posibilitățile financiare pentru ajutorul unităților de cult și se speră ca la rectificarea bugetară UAT-urile să mai primească bani.

Cum au fost primite 25 de cereri pentru finanțare, s-a ales ca să se acorde sume mai mici pentru fiecare dosar, din dorința de a ajuta cât mai multe biserici.

Mai mult, la rectificarea din luna iulie se va aloca în plus suma de 200.000 de lei pentru a onora toate cererile înregistrate. În unele cazuri, sunt în derulare la unele biserici lucrări mai ample, care necesită sume mai mari de bani.

Sumele au fost acordate Parohiei “Sf.Ap.Toma” Huși, Parohiei “Sfinții Trei Ierarhi II”, municipiul Bârlad; Parohiei Vinderei,

comuna Vinderei; Mănăstirii ,,Nașterea Maicii Domnului”, sat Alexandru Vlahuță; Mănăstirea Pârvești, sat Pârvești, comuna Costești; Mănăstirii Grăjdeni, sat Grăjdeni, comuna Fruntișeni; Parohiei Epureni, comuna Duda Epureni; Parohiei “Sf. Apostol Andrei”, municipiul Bârlad; Parohiei Poiana, sat Valea Mare, Filia Cioatele, oraș Negrești; Parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului”, municipiul Vaslui; Parohiei “Sfântul Ilie”, municipiul Huși; Bisericii Penticostale “Maranata”, sat Băcești, comuna Băcești; Bisericii Penticostale “Filadelfia”, oraș Murgeni; Bisericii Penticostale ,,Emanuel”, sat Cârja, oraș Murgeni și Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea – Conferința Moldova, municipiul Bârlad.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*