Home » Administratie » Fără bani de la Trezorerie! În loc de credite, să fie folosit pentru investiții excedentul bugetar de 47 milioane de lei

Fără bani de la Trezorerie! În loc de credite, să fie folosit pentru investiții excedentul bugetar de 47 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

O alternativă la împrumuturi pentru implementarea investițiilor ar fi banii din excedentul bugetar pe anul trecut. Mai exact, banii să fie transferați de la investițiile care nu se realizează la obiectivele la care se lucrează. Însă, excedentul bugetar de 47 milioane de lei din anul 2022  este deja angajat și banii nu pot fi transferați de la o investiție la alta. Mai mult, dacă drumul strategic stagnează și în acest an va fi excedent bugetar.

Consilierii județeni din cadrul Consiliului Județean (CJ) Vaslui au propus ca în locul împrumuturilor pentru realizarea investițiilor să se opteze pentru folosire banilor din excedentul bugetar. Mai exact, fondurile alocate pentru investițiile care stagnează și fie transferate către obiectivele unde se lucrează.

„Noi la începutul anului am aprobat repartizarea excedentului bugetar de 47 milioane de lei pe investiții. În ce proporție sunt realizate aceste investiții?! Încheiem tot cu excedent bugetar anul. Sigur, la ritmul de decontare a realizării investițiilor programate. De ce ne împrumutăm cu acești bani, chiar dacă sunt de la Trezoreria statului?”, a întrebat Liviu Iacob, consilier PNL.

Răspunsul aparatului de specializate din cadrul CJ-ului nu s-a lăsat așteptat. Cu siguranță, la cum arată execuția bugetară la șase luni, se va înregistra un excedent bugetar și în acest an. Mai mult, cele 47 de milioane de lei sunt sume angajate și banii nu pot fi transferați de la o investiție la alta.

„Procentul de realizare a investițiilor din acest an va fi strâns legat de procentul de implementare a drumului strategic. Dacă nu se vor demara lucrările cât mai repede, procentul va fi din nou unul dezamăgitor”, a explicat Mircea Țuțuianu, directorul Direcției Buget-Finanțe din cadrul CJ Vaslui.

CJ Vaslui a aprobat contractarea unui credit  în valoare de 7.500.000 lei pentru finanțarea cheltuielilor neelegibile aferente proiectului drumului strategic. Dobânda prevăzută a se plăti pentru valoarea împrumutului este de 1,50 %. Costul total al împrumutului va ajunge la aproximativ 1.585.000 lei.

Proiectul bugetului local al județului Vaslui pe anul 2023, cuprinde la venituri suma de 500.357.655 lei. Din valoarea totală a veniturilor, 48.996.677 lei reprezintă subvenții de la bugetul de stat, 84.736.790 lei sume primite de la UE etc.

Cheltuielile totale sunt propuse în sumă de 533.044.191 lei, din care 313.804.098 lei la secțiunea de funcționare și 219.240.093 lei la secțiunea de dezvoltare

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*