Home » Local » Oala sub presiune, vasul care te ajută să gătești rapid și sănătos

Oala sub presiune, vasul care te ajută să gătești rapid și sănătos

Te pasionează gătitul și te afli în permanență în căutarea unor soluții sănătoase și rapide de a prepara masa? Ce spui despre o oală de la Tefal?

Calitatea materialelor din care sunt produse recipientele de gătit și modul în care pregătești mâncarea fac o mare diferență în ceea ce privește gustul și savoarea alimentelor. Iar pentru că una dintre metodele care le îmbină pe amândouă este oala sub presiune, mai jos vorbim despre importanța alegerii uneia de calitate, cum ar fi o oală Tefal și despre principalele beneficii de care te poți bucura dacă o folosești.

Poate că bunicii sau părinții tăi foloseau un astfel de recipient, iar dacă te gândești că este demodat, ei bine, află că nu este așa.

Cum funcționează oala sub presiune?

Explicația este extrem de simplă: pentru că oala se închide etanș, aburul și aerul nu mai ies și astfel se creează presiunea. Iar pentru că temperatura și condensul au valori mai ridicate, până la 120 de grade Celsius, adică mai mari decât cele la care prepari de obicei alimentele, se reduce timpul de gătire.

Care sunt avantajele folosirii unei oale sub presiune?

Achiziția unei astfel de oale îți aduce o serie de beneficii, printre care amintim:

  • Un timp de preparare mai redus, așa cum menționam anterior, ceea ce înseamnă că alimentele se pot găti până la de trei ori mai rapid
  • Pentru că alimentele sunt gătite mai ales pe bază de abur, nutrienții și vitaminele se păstrează mai bine
  • Pentru că temperatura de gătire este mai mare, nu e nevoie să menții o flacără mare, ci una medie sau mică, așa că poți să faci economie de gaz sau de curent
  • În timp ce se fierb alimentele poți să faci alte activități deoarece nu este nevoie să verifici mâncarea, doar adaugi ingredintele și te reîntorci după ce s-a scurs timpul alocat fierberii

Câte tipuri de oale sub presiune există?

Momentan poți alege între două tipuri: normale și electrice. Cea normală se foloseșteclasic, pe aragaz, și are avantajul că grăbește procesul de gătire pentru că atinge nivele mai mari de presiune decât cea electrică.

Oala electrică, așa cum poți intui, funcționează pe bază de curent electric și este mai sofisticată decât cea clasică pentru că își reglează singură temperatura, având încorporat un cronometru, elimini  riscul de ardere a mâncării și este mai ușor de utilizat de către cei care se afl la început de drum în utilizarea unui astfel de vas. Te sfătuim să încerci o oală Tefal, mai ales dacă ești novice pentru că te va scuti de multe bătăi de cap.

Ce trebuiesă fac pentru a găti în siguranță?

Încă plutește în aer teama că utilizarea unui astfel de recipient poate fi periculoasă, însă dacă ții cont de câteva lucruri de bază, vei vedea că nu ai de ce să îți faci griji.

Chiar dacă ți se pare că este necesar, îți recomandăm să citești cu atenție instrucțiunile de folosire deoarece modelul ales de tine poate necesita măsuri de siguranță suplimentare:

  • Verifică dacă supapele sunt curate, iar dacă nu, curăță-le
  • După ce ai pus aliméntele în oala ta Tefal sau oricare alt brand ai ales, nu adăuga apă până sus, ci urmărește să umpli jumătate sau două treimi din capacitatea oalei pentru a un risca blocarea supapei de siguranță
  • Pune capacul și ai grijă să fie închis etanș, adică să nu iasă aburul pe la marginile lui
  • În momentul în care observi că aburul începe să iasă prin supapă, este momentul să dai focul mai încet
  • Fii atent la timpul necesar pentru prepararea mâncării pe care ai ales să o gătești
  • Sub nicio formă nu deschide capacul atunci când se află sub presiune
  • După ce mâncarea este fiartă, înainte de a deschide capacul, eliberează supapa, iar când observi că nu mai iese abur, deschide și capacul
  • Folosește mănuși termoprotectoare
  • Atunci când vrei să răcești oala, poziționeaz-o în chiuvetă, sub jet de apă rece

Profită de avantjele pe care ți le oferă gătitul cu ajutorul unui astfel de recipeint și alege-o pe cea potrivită pentru tine!

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*