Home » Local » 37 de persoane au fost prinse că lucrau fără forme legale! Valoarea amenzilor a fost de 730.000 de lei

37 de persoane au fost prinse că lucrau fără forme legale! Valoarea amenzilor a fost de 730.000 de lei

Comisarii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a efectuat în luna iunie în domeniul relațiilor de muncă un număr de 109 controale. Verificările au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În urma inspecțiilor au fost sancționați 26 angajatori și au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor a fost de 762.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse și 238 de măsuri de intrare în legalitate.

În luna iunie au fost sancţionati pentru muncă nedeclarată 18 angajatori, fiind identificate 37 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană. Valoarea totală a amenzilor a fost de 730.000 lei.

În perioada 8-15 iunie 2023, inspectorii de muncă au desfăşurat acţiuni de control în domeniul construcţiilor. Vizitele de inspecţie s-au realizat, inclusiv în zilele de week-end, la sediul şantierelor organizate pe raza judeţului Vaslui.

„Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii. Munca nedeclarată reprezintă în continuare o practică frecventă, ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce. Persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a spus Gheorghe Chirvase, inspectorul șef al ITM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*