Home » Culture » Proiect de suflet! Elevii vasluieni vor învăța tehnica țesutului la războiul de țesut

Proiect de suflet! Elevii vasluieni vor învăța tehnica țesutului la războiul de țesut

Elevi din școlile și liceele vasluiene vor deprinde tainele țesutului utilizând războaie de țesut în cadrul unor lecții demonstrative. Activitățile se derulează în cadrul unui proiect derulat de Asociația „Museum Vasluiensis” și finanțat de Primăria Vaslui. Lucrările realizate de elevi și cele realizate la șezătorile cu acest scop care vor avea loc la Muzeul Județean vor fi expuse.

„Urmărim diversificarea ofertei culturale și încurajarea creșterii interesului în rândul tinerilor din municipiul Vaslui pentru tradițiile și meșteșugurile populare, ca o modalitate de petrecere a timpului liber. Se dorește transmiterea tainelor meșteșugului, de la tors, urzit, vopsit și în final țesutul propriu-zis folosind războiul de țesut. Prin acest tip de activități urmărim formarea personalității noii generații în spiritul valorilor și tradițiilor populare românești. Ne dorim ca beneficiarii direcți ai proiectului să fie tinerii participanți activi la evenimentele organizate, ca spectatori sau colaboratori, alături de adulții din rândul publicului vasluian, iubitori de artă populară și cultură, meșteri populari, cât și echipa de management din cadrul proiectului”, susțin reprezentanții Asociației Museum Vasluiensis.

Pentru a atinge scopul propus, Asociația „Museum Vasluiensis” își propune să organizeze următoarele activități: prezentarea, cu ocazia Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, a costumelor populare ce vor fi purtate la șezători; prezența membrilor asociației cu un stand, la Târgul Meșterilor Populari (septembrie 2023, Parcul Copou Vaslui) pentru a invita publicul să încerce tehnica țesutului la războiul de țesut; organizarea la sediul Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui de șezători în cadrul cărora se va țese la războaie de țesut; organizarea unor lecții demonstrative de țesut la sediul unităților de învățământ din municipiul Vaslui; prezentarea lucrărilor realizate la șezători în cadrul unei expoziții.

(Dănuț CIOBANU)

 

 


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura