Home » Business » Avertismentul patronatului vasluian: Noile impozite anunțate de Guvernul Ciolacu vor fi o lovitură nimicitoare pentru mediul de afaceri!

Avertismentul patronatului vasluian: Noile impozite anunțate de Guvernul Ciolacu vor fi o lovitură nimicitoare pentru mediul de afaceri!

de Dănuț CIOBANU 

Patronatul din județul Vaslui este extrem de nemulțumit de noile măsuri fiscale anunțate de guvernanți. Dacă vor fi introduse taxe mai mari pentru firme, antreprenorii preconizează o scădere severă a veniturilor bugetare. Creșterea impozitării pentru microîntreprinderi echivalează cu numeroase falimente, multe IMM-uri vor face diponibilizări, în timp ce firmele vor contabiliza o scădere severă a cifrei de afaceri.

„Mediul de afaceri nu este de acord sub nicio formă cu noile măsuri de impozitare. Agenții economici nu își vor mai putea face nicio proiecție pentru viitor. Indiferent de variantele de impozitare, ar fi o lovitură nimicitoare pentru mediul de afaceri. Suntem în criză, rata inflației este ridicată, avem prețuri foarte mari la tot felul de servicii și produse și acum se pregătește o nouă impozitare! Ar fi o mare greșeală dacă s-ar aproba aceste impozite. Mediul de afaceri este singurul care asigură veniturile pentru finanțarea statului român, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

În primele patru luni ale anului curent, în județul Vaslui au fost înmatriculate în total 427 de societăți, din care 299 SRL, 71 PFA, 51 II etc. Spre comparație, în perioada ianuarie – aprilie 2023 au ieșit de pe piață 490 de societăți. Este vorba despre 91 de suspendări de activitate, 131 de dizolvări, 251 de redieri de firme și 17 profesioniști intrați în insolvență.

Cum era de așteptat, numărul șomerilor din județul Vaslui este în creștere. La sfârșitul lunii martie 2023, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui erau înregistrați 8.988  șomeri (din care 3.707 femei), rata șomajului fiind de 8.48. Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 8.30 în această lună acest indicator a înregistrat o creștere cu 0.18 pp.

Din totalul de 8.988 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Vaslui, 753 erau beneficiari de indemniziţie de şomaj, iar 8.235 erau șomeri neindemnizați.

Șomerii cu învăţământ gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Vaslui (4.109 șomeri ), urmat de cei cu învăţământ primar şi fără studii (2.588 șomeri), învățământ profesional 1.236), iar 928 șomeri au absolvit studii liceale, 46 someri au absolvit studii postliceale iar 81 șomeri au studii universitare.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*