Home » Business » Reduceți cheltuielile bugetare! Antreprenorii vasluieni nu vor austeritate doar pentru mediul privat

Reduceți cheltuielile bugetare! Antreprenorii vasluieni nu vor austeritate doar pentru mediul privat

de Dănuț CIOBANU 

Oamenii de afaceri din județul Vaslui nu sunt de acord ca deficitul înregistrat la bugetul național să fie acoperit prin creșterea impozitelor pentru mediul privat. Antreprenorii cer reducerea drastică cheltuielilor bugetare, în condițiile în care aparatul de stat este plin cu oameni care nu au pregătire. România este țara cu cei mai mulți angajați la stat din Uniunea Europeană.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a precizat că pentru a diminua proporția deficitului bugetar trebuie să fie luate măsuri pe direcția diminuării cheltuielilor din aparatul bugetar, eliminarea pensiilor speciale etc.

Oamenii de afaceri locali susțin că în aparatul de stat nu există nicio bună intenție în ceea ce privește planificarea strategică de dezvoltare a țării, iar multe persoane care încasează salariul din mediul bugetar nu au pregătirea necesară.

„Avem cei mai mulți angajați la stat din întreaga Europă, Aceste sunt date oficiale. De ce nu se fac reduceri de cheltuieli bugetare?! Județul Vaslui este printre cele mai sărace din România, iar cu aceaste impozite anunțate pentru mediul de afaceri o să fie foarte rău”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

Conform unui draft de ordonanță pregătit de coaliția de guvernare şi obţinut pe surse de reprezentanți ai presei centrale, microîntreprinderile care realizează venituri de peste 300.000 de lei vor avea de plătit un impozit de 3% din venituri.

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;

b) 3%, pentru microîntreprinderile care: realizează venituri peste 300.000 lei; desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
Impozitul pe dividende crește la 10%, conform aceluiaşi document.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*