Home » Local » Sindicaliștii cer ca asistența socială să fie exceptată din ordonanța pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Sindicaliștii cer ca asistența socială să fie exceptată din ordonanța pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Federației Columna a fost prezentă în această săptămână la sediul Guvernului pentru a discuta problem legate de asistența socială. Mai exact, s-au dezbătut măsurile cuprinse în proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare.

Sindicaliștii au prezentat argumente în sensul exceptării asistenței sociale de la eliminarea tuturor posturilor vacante din organigrame, precum și reorganizarea instituțiilor de asistență socială și în special a celor cu personalitate juridică, cu mai puțin de 50 de salariați.

„În contextul în care la nivel național sunt peste 14.000 de posturi vacante, am subliniat că aceste măsuri vor bloca întregul sistem, vor conduce la pierderea de bani europeni, la încălcarea legislației care prevede reducerea la 50 de locuri a capacității centrelor destinate persoanelor cu dizabilități, încălcarea legislației privind managementul de caz și, nu în ultimul rând, din cauza lipsei de personal, la scăderea dramatică a calității serviciilor sociale”, a spus Gică Crețu, liderul Sindicatului din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui.

Recent, Federația Columna a lansat un apel către Ministerul Muncii, în contextul în care în perioada următoare vor începe negocieri privind noua lege a salarizării.

Sindicaliștii au atras atenția asupra faptului că, în spațiul public,  circulă deja diferite variante neoficiale de grile de salarizare destinate personalului din cadrul consiliilor județene/municipiilor reședință de județ și din cadrul direcțiilor de asistență socială județene/de sector.

În opinia sindicaliștilor, respectivele propuneri de grile se depărtează de conceptul unitar care trebuie să caracterizeze, conform PNRR, această iniţiativă legislativă provocând deja tensiuni sociale în rândul a sute de mii de angajaţi din sectoarele de activitate precum administraţie publică şi asistenţă socială.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*