Home » Local » Dezastru în satele Vasluiului! 5.943 de fântâni secate. 81 de localități afectate

Dezastru în satele Vasluiului! 5.943 de fântâni secate. 81 de localități afectate

de Dănuț CIOBANU 

În timp ce sărbătorile și dansurile nu mai contenesc în tot județul Vaslui, multe UAT-uri nu au apă potabilă. Nu mai puțin de 81 de localități sunt afectate din cauză că fântânile au secat, iar populația este alimentată cu apă în limita posibilităților. Pe lângă cele 5.943 de fântâni secate și 22 de râuri au secat în totalitate. 

Potrivit datelor Sistemului  de Gospodărire a Apelor Vaslui, nu mai puțin de 25 de UAT-uri sunt afectate din cauza lipsei de apă din fântâni. În total sunt secate 5.943 de fântâni, iar 81 de localități au probleme în aprovizionarea cu apa.

În comuna Viișoara, toate cele 46 de fântâni sunt secate sau parțial secate. În satele comunei sunt amplasate opt bazine de 2.000 de litri, în care se cară apă cu cisterna.

În Perieni, din 77 de fântâni 40 sunt secate. În satul component Fulga s-a forat un puț pentru apă potabilă, iar în alt sat (Lălești) al comunei Perieni la cererea cetățenilor autoritățile transportă bazine cu apă potabilă.

În Ferești din 27 de fântâni 14 sunt secate și se cară apă pentru populație și animale în limita posibilităților cu cisterna din dotarea primăriei.

De altfel, Județul Vaslui se confruntă cu o secetă hidrologică fără precedent. Lipsa precipitațiilor din ultimii ani a făcut ca o parte din cursurile de apă sau sectoare de cursuri de apă să fie secate. Datele de la jumătate acestui an indică faptul că 22 de râuri au secat în totalitate, în timp ce alte cursuri de apă au debite foarte scăzute, iar seceta a afectat sever sectoare de cursuri de apă de zeci de kilometri.

Seceta hidrologică persistentă, care a provocat dispariția a zeci de râuri din județul Vaslui, este dublată de fenomenul eroziunii solului cu un efect devastator asupra terenurilor agricole.

Agenţia Naţională de  Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui derulează lucrări de combatere a eroziunii solului pe o suprafață amenajată de 195.600 hectare. Este vorba despre 11 amenajări având ca scop combaterea eroziunii solului de suprafață și în adâncime, stingerea formaţiunilor torențiale, stăvilirea proceselor de alunecare a solului în vederea redării în circuitul agricol a suprafețelor de teren afectate de aceste procese de degradare a solului, mărirea capacităților de producție a acestora precum şi protecția obiectivelor social-economice.

Lucrările de combatere a eroziunii solului ce se regăsesc în aceste amenajări constau în: drumuri de exploatare; canale dalate și canale de pământ; construcții hidrotehnice; lucrări transversale podețe tubulare și podețe dalate; plantații antierozionale de protecție.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*