Home » Administratie » Pericol în primării! Dacă proiectele nu se închid până la sfârșitul anului, banii se restituie finanțatorului

Pericol în primării! Dacă proiectele nu se închid până la sfârșitul anului, banii se restituie finanțatorului

de Dănuț CIOBANU 

Mai multe UAT-uri din județul Vaslui riscă să ramburseze fondurile europene, din cauză că nu finalizează proiectele până la sfârșitul acestui an. CJ Vaslui va face o verificare la finanțatori, pentru a vedea câte UAT-uri sunt într-o situație dificilă. Ulterior, se va cere Guvernului un ajutor financiar. Dacă banii nu vin de la Palatul Victoria, CJ-ul va căuta soluții pentru ajutorarea acestor comunități.

Acordarea unui ajutor financiar de urgență comunei Gherghești a provocat numeroase discuții în ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) Vaslui. UAT-ul a solicitat alocarea de sume din fondul de rezervă bugetară pentru asigurarea cofinanțării proiectului „Grădinița cu 4 Săli de grupă și Stația de epurare-colectare sat Gherghești, Com. Gherghești, Jud. Vaslui”.

UAT-ul a direcționat sume pentru plata cofinanțării în cea mai mare parte, dar este în imposibilitate de a mai asigura suma de 1.000.000 de lei. Neasigurarea acestei sume va declanșa procedura de rambursare a tuturor fondurilor alocate de către AFIR. Obiectivul de investiție are valoarea totală de 11.168.339 lei.

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a ceut o informare conducerii CJ-ului, cu privire la diligențele făcute de autoritățile locale din Gherghești pentru a obține fonduri și a depăși situația ciritcă în care se află.

„Vrem să știm dacă autoritățile din comuna Gherghești nu au solicitat de la Guvernul României aceste fonduri. Poate așa mai salvăm niște bani din fondul de rezervă la dispoziția CJ Vaslui și ajutăm alte UAT-uri?, a întrebat consilierul.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că nu doar comuna Gherghești se confruntă cu o astfel de situație. La echilibrarea bugetelor locale au fost alocate fonduri UAT-ului, însă aceste sume intră în contul primăriei în fiecare lună. Cum multe proiecte finanțate prin POR și AFIR se finalizează până la sfârșitul acestui an, dacă investițiile nu sunt recepționate se dau banii înapoi finanțatorului.

„Din informațiile pe care le avem ne vom mai întâlni cu astfel de situații. Suntem preocupați, dacă vom mai găsi sume să le dăm banii necesari. Sperăm să nu fie prea mulți. Culegem date de la toate UAT-urile despre aceste proiecte și vom face o cerere la Guvern pentru a acoperi aceste sume. Nu e numai la noi această situație. Dacă vom avea surse, lucrurile vor merge mai bine. Dacă nu dă Guvernul bani vom avea o mare problemă și trebuie să facem noi față. Nu putem să lăsăm UAT-urile fără sprijin. Suntem foarte atenți și acoperim acolo unde nu este o soluție”, a spus Dumitru Buzatu.

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*