Home » Administratie » Două sate din comuna Ivănești trăiesc cu apă dintr-un puț! De astăzi, începe extinderea rețelelor de apă potabilă

Două sate din comuna Ivănești trăiesc cu apă dintr-un puț! De astăzi, începe extinderea rețelelor de apă potabilă

de Dănuț CIOBANU 

Numeroase comunități din județul Vaslui au probleme mari în ceea ce privește alimentarea cu apă. În această situație se găsesc și satele Buscata și Valea Oanei din comuna Ivănești. Cetățenii din aceste zone apelează la căruțe și mașini pentru a lua apa necesară traiului zilnic de la un puț forat la o adâncime de 180 de metri.

Vasile Novac, primarul comunei Ivănești, a spus că acest puț a fost forat cu finanțare dintr-un proiect, iar în actuală perioadă caniculară se dovedește a fi vital în alimentarea cu apă a acestor zone.

„Este un disconfort mare și noi îi înțelegem pe oameni. Ne cerem scuze și îi asigurăm pe cetățeni că facem tot posibilul să extindem rețelele de alimentare cu apă pentru a le ușura viața de zi cu zi”, a spus primarul.

De altfel, începând de astăzi, în comuna Ivănești începe implementarea proiectului de apă și canal prin POIM, proiect care este accesat de către SC Aquavas Vaslui și din care fac parte mai multe UAT-uri de la nivel local.

Astfel, rețelele de alimentare cu apă potabilă vor fi extinse în mai multe sate pe o lungime de 34 de kilometri, vor fi forate patru puțuri și va fi instalat un bazin cu o capacitate de 500 de metri cubi.

„Bucuria mare este că, de astăzi, firma care a câștigat licitația începe organizarea de șantier, încep să vină materialele necesare și demarează lucrările. Nu putem decât să ne bucurăm pentru că nevoaia de apă în Ivănești și nu numai este stingentă”, a adăugat Vasile Novac.

La acest poriect se adaugă 7,5 kilometri de rețele finalizate și încă 10 kilometri de rețele la care se lucrează cu finanțare din Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. În acest fel, un procent de circa 90% din comuna Ivănești va fi acoperit cu rețele de apă potabilă, iar pentru zonele care nu sunt prinse în aceste lucrări vor fi acesate alte proiecte de finanțare.

Potrivit datelor Sistemului  de Gospodărire a Apelor Vaslui, nu mai puțin de 25 de UAT-uri sunt afectate din cauza lipsei de apă din fântâni. În total sunt secate 5.943 de fântâni, iar 81 de localități au probleme în aprovizionarea cu apa.

În comuna Viișoara, toate cele 46 de fântâni sunt secate sau parțial secate. În satele comunei sunt amplasate opt bazine de 2.000 de litri, în care se cară apă cu cisterna.

În Perieni, din 77 de fântâni 40 sunt secate. În satul component Fulga s-a forat un puț pentru apă potabilă, iar în alt sat (Lălești) al comunei Perieni la cererea cetățenilor autoritățile transportă bazine cu apă potabilă.

În Ferești din 27 de fântâni 14 sunt secate și se cară apă pentru populație și animale în limita posibilităților cu cisterna din dotarea primăriei.


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura