Home » Local » În această săptămână, în judeţul Vaslui se va desfășura un exerciţiu de mobilizare

În această săptămână, în judeţul Vaslui se va desfășura un exerciţiu de mobilizare

De Dănuț CIOBANU 

În perioada 2-7 octombrie 2023, în judeţele Vrancea şi Vaslui se va desfăşura Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare – MOBEX VN-VS-23. Exerciţiul are caracter de  rutină, activităţi similare fiind organizate în acest an şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Harghita şi Covasna”, a transmis, ieri, Ministerul Apărării Naționale.

MOBEX VN-VS-23 este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război şi ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, un exerciţiu asemănător s-a mai desfăşurat în anul 2005, în judeţul Vrancea, respectiv în anul 2017, în judeţul Vaslui, aspect care, a implicat, de asemenea, chemarea rezerviştilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform obligaţiilor legale ce le revin acestor instituţii.

„Acest tip de exerciţiu se planifică şi se organizează pe timp de pace, pe întregul teritoriu naţional, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane şi materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, a stabilirii coeziunii acţionale între personalul militar activ şi rezerviştii din rezerva operaţională, precum, şi pentru menţinerea antrenamentului rezerviştilor, prin derularea unor activităţi militare de instruire specifice fiecărui domeniu”, a precizat Ministerul Apărării Naționale.

În conformitate cu prevederile cuprinse la art. 67 alin. (2) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, rezerviştii au obligaţia să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Refuzul de a primi ordinul de chemare şi neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenţie, conform art. 80 alin. (1) lit. a) şi lit. h) din Legea nr. 446/2006. Totodată, angajatorii au obligaţia, de a asigura prezenţa rezerviştilor, care au calitatea de salariaţi, la aceste structuri, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006.

„În conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război și ale art. 4, lit. f), pct. 9 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în perioada 02-07 octombrie 2023, se desfășoară “ Exercițul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare – MOBEX VN-VS-23”, condus de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Apărării Naționale în cooperare cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Exercițiul, desfășurat simultan în județele Vrancea și Vaslui, este cel mai mare exercițiu planificat, organizat și executat în ultimii ani. Exercițiile de aces tip se planifică și se organizează periodic în toate județele țării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărarea prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestora. Pe timpul exercițiului, o parte din rezerviștii cu domiciliul în județul Vaslui, cuprinși în planurile de mobilizare, vor fi chemați la unitățile militare în vederea desfășurării unor activități specific de pregătire, potrivit prevederilor legale in vigoare”, a transmis Instituția Prefectului județului Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: