Home » Local » Șoferi lăsați fără permise! Principala cauză – conducerea sub influența alcoolului

Șoferi lăsați fără permise! Principala cauză – conducerea sub influența alcoolului

Zilele trecute, pe drumurile publice din județul Vaslui, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat pentru creșterea gradului de disciplină rutieră și pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, înregistrate la nivel județean.

La activitățile desfășurate în perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2023 au participat polițiști din cadrul structurilor de poliție rutieră și de ordine publică, care au acționat pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, în special pentru depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză sau care conduc vehicule sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Cu ocazia acțiunilor desfășurate a fost constatată săvârșirea a 5 infracțiuni la regimul siguranței circulației pe drumurile publice.

În urma acțiunilor și controalelor efectuate, cei 70 de polițiști participanți au aplicat 116 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 37. 500 de lei și au reținut 10 permise de conducere și 14 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost: conducere sub influența alcoolului – (8) și depășirea limitei legale de viteză – (2).

Exemplificăm:

La data de 30 septembrie 2023, ora 12.42, polițiștii Biroului Rutier Vaslui, din cadrul Poliția Municipiului Vaslui, au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe drumul comunal DC 157, în localitatea Broșteni, comuna Ivănești, județul Vaslui, în urma căruia au rezultat două victime, care au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență Vaslui pentru evaluare și acordarea de îngrijiri medicale.

Deplasați, în temeiul sesizării, polițiștii Biroului Rutier Vaslui, deplasați în temeiul sesizării, au identificat conducătorii celor două autoturisme implicate și, întrucât aceștia emanau halenă alcoolică, i-au testat alcoolscopic.

Ambii se aflau sub influența băuturilor alcoolice, rezultatul șoferului de 60 de ani, din Vaslui, a avut o valoare de 0.80 mg/l alcool pur în aerul expirat iar cel al conducătorului auto de 67 de ani, din Broșteni, a avut o valoare de 0.48 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, aceștia au fost conduși la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde le-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală și sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și ”vătămare din culpă”.

La data de 30 septembrie 2023, ora 14.55, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN 24 D, în localitatea Trestiana, comuna Grivița, județul Vaslui, au depistat și oprit în trafic un autoturism, înmatriculat în județul Vaslui, condus de un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din municipiul Bîrlad, județul Vaslui.

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, autoturismul nu era asigurat cu o poliță de răspundere civilă auto, ultima fiind expirată în aprilie 2020 iar inspecția tehnică periodică era expirată din martie 2020, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 4.900 de lei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

La data de 30 septembrie 2023, ora 19.20, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși, din cadrul Poliției Municipiului Huși, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 244 C, în localitatea Văleni, comuna Pădureni, județul Vaslui, au depistat și oprit în trafic o autoutilitară, înmatriculată în județul Vaslui, condusă de un bărbat, în vârstă de 27 de ani, din comuna Pădureni.

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul autoutilitarei a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Municipal Huși, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

La data de 30 septembrie 2023, ora 21.40, polițiștii Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul comunal DC 12, în localitatea Chircești, comuna Miclești, județul Vaslui, au depistat și oprit în trafic un autoturism, înmatriculat în județul Ilfov, condus de un tânăr, în vârstă de 26 de ani, din comuna Dolhești, județul Iași.

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.61 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Totodată, procedând la efectuarea de verificări, polițiștii vasluieni au constatat că acesta are suspendat dreptul de a conduce vehicule, din data de 16 septembrie 2023.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciului Rutier Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a tânărului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*