Home » Local » Controale DSP Vaslui la 11 centre de permanență! Au fost aplicate mai multe avertismente

Controale DSP Vaslui la 11 centre de permanență! Au fost aplicate mai multe avertismente

de Dănuț CIOBANU 

Direcția de Sănătate Publică Vaslui a verificat respectarea conformității centrelor de permanență la legislația în vigoare Au fost efectuate controale în 11 centre de permanență, fiind aplicate șase avertismente. Din păcate, la nivelul județului Vaslui sunt mai multe UAT-uri care se confruntă cu lipsa medicilor de familie. 

Printre centrele verificate de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui se numără cele din Tutova, Codăești, Bârlad, Oltenești, Negrești, Puiești, Vutcani, Ivănești etc.

Spre exemplu, la Centrul de permanență Codăești au fost descoperite mai multe nereguli: nu există întocmit registrul pentru tratamente; nu se întocmesc zilnic rapoarte ale activității medicale desfășurată în timpul gărzilor; nu se asigură dotarea minimă obligatorie cu medicamente și dispozitive medicale; nu se asigură spațiu pentru igienizarea ustensilelor de curățenie etc.

Alte nereguli au fost constatate și la Centrul de permanență Oltenești.

„La acest centru nu se gestionează corespunzător deșeurile rezultate din activitatea medicală. Cutiile și sacii pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri nu se etichetează cu toate datele de identificare. În spațiul de depozitare temporară, aceste cutii erau deschise și neetichetate”, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Altfe deficiențe au fost descoperite și la Centrul de permanență Vutcani, unde inspectorii de sănătate au constatat că nu se întocmește registrul de tratamente și nu se asigură dotarea minimă obligatorie cu medicamente și dispozitive medicale;

„La acest centru nu sunt întocmite proceduri și protoacoale de lucru privind curățenia și dezinfecția, utilizarea dispozitivelor medicale, gestionarea deșeurilor medicale, respectarea precauțiunilor universale”, a explicat Mihaela Vlada.

Comune fără medici de familie 

În județul Vaslui, numărul persoanelor înscrise la medicii de familie  asigurate și neasigurate este de 372.450 persoane. Ponderea cea mai mare la asigurații înscrisi pe listele medicilor de familie o reprezintă grupa de vârstă 4-59 ani – 62,54 % , urmată de grupa de vârstă 60 și peste – 33,22 %  și grupa de vârstă 0-3 ani – 4,24%.

La nivelul județului Vaslui, zonele deficitare din punct de vedere al existenței medicilor de familie sunt în mediul rural Băcești, Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Găgești, Grivița, Iana, Ibănești, Mălușteni, Pușcași, Tutova și Voinești, iar pentru mediul urban orașul Murgeni.

Localitățile în care populația este de peste 3.500 locuitori și asistența medicală a fost asigurată de un singur medic timp de 2 ani consecutiv și are pe lista de capitație un număr de minim de 1.800 persoane înscrise sunt Băcești, Grivița, Iana, Pușcași, Tutova și Voinești.

Mai mult, localitățile în care nu a funcționat niciun medic de familie timp de 2 ani consecutiv sun Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Giurcani, Ibănești, Mălușteni.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*