Home » Local » Tribunalul Vaslui va decide mâine dacă prelungește arestul lui Dumitru Buzatu

Tribunalul Vaslui va decide mâine dacă prelungește arestul lui Dumitru Buzatu

de Dănuț CIOBANU 

Tribunalul Vaslui a amânat pentru mâine, 18 octombrie 2023, decizia în ceea ce privește prelungirea arestului preventiv pentru Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui care în prezent este suspendat din funcție. Aceeași decizie a fost luată și în privința expertului Radu Judele, reținut în același dosar. 

Măsura arestului preventiv luată pentru Dumitru Buzatu a survenit pe 22 septembrie 2023, în urma realizării unui flagrant de către procurorii DNA Iași, Dumitru Buzatu fiind filat și filmat în timp ce primea o geată de la omul de afaceri Emil Savin, geantă care, ulterior, în urma realizării percheziției mașinii în care se afla Buzatu s-a dovedit că conținea suma de 1,25 milioane de lei, bani în bancnote de 5.000 de lei, pe care omul de afaceri i i-ar fi dat pentru a debloca niște plăți la lucrările executate de firma lui Savin la „Drumul Strategic” al județului Vaslui.

Imaginile cu flagrantul, dar mai ales cu portbagajul plin cu tencuri de 5.000 de lei, care au stat zile la rând pe ecranele televizoarelor, au marcat puternic opinia publică românească, determinând și „expulzarea” lui Dumitru Buzatu din partidul care l-a consacrat pe scena politică vasluiană, dar și națională.

Astăzi, apărătorii lui Dumitru Buzatu au susținut însă că acesta este nevinovat. „S-au pus concluzii pe o cerere a Ministerului Public. Practic, procurorii DNA au cerut prelungirea măsurii arestului preventiv justificând, într-un document de aproximativ 80 de pagini că ar fi nevoie de alte activități de urmărire penală. Din perspectiva apărării pot fi efectuate activități încă 10 ani de zile dar clientul poate fi cercetat în stare de libertate și nu avem, în momentul de față, justificări care să necesite prelungirea arestării preventive. Acesta este punctul nostru de vedere. Ministerul public nu a invocat, deocamdată, elementele noi în acuzare chiar dacă, în acest răstimp au fost audiați martori, în jur de 10 persoane, angajați ai CJ Vaslui. Lucrurile, așa cum au fost ele relatate de acești martori, nu Buzatu în stare de arest, nu confirmă deloc suspiciunea pe care Ministerul Public le-a menționat. Dar, aici este o chestiune de interpretare. Și eu și procurorul de caz de uităm la același document și, probabil, concluziile pe care le tragem sunt diferite. Rămâne ca judecătorul să analizeze și, în cursul zilei de mâine să apară soluția dacă mandatul se prelungește sau judecătorul să dea o măsură mai ușoară, fie arestul la domiciliu, fie controlul judiciar. Dumitru Buzatu este o fire puternică și are răbdarea necesară pentru că are, ca și mine, încredere în justiție”, a spus avocatul lui Dumitru Buzatu în fața presei.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*