Home » Local » Dimitrie Cantemir a fost evocat în cadrul unui simpozion științific

Dimitrie Cantemir a fost evocat în cadrul unui simpozion științific

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a organizat Simpozionul științific „Dimitrie Cantemir – prințul român al culturii europene”.

Evenimentul, la care au fost invitați istorici din mediul universitar ieșean, a avut în prim plan personalitatea și opera unui mare nume al neamului românesc, născut pe meleaguri vasluiene și care a fost domnitor al Țării Moldovei în două rânduri.

„Om politic și savant, literat și muzician, istoric și geograf, prințul Moldovei a fost un mare orientalist, dotat cu o solidă gândire raționalist-occidentală și un occidental înzestrat cu finețea speculației, puterea nuanțelor și vocația mistică tipic orientală. Născut și crescut în creștinismul răsăritean, a intrat în contact cu marele religii universale, pe care le-a studiat îndeaproape, sfârșind prin a fi ideist și ortodox. Dimitrie Cantemir nu s-a dorit a fi numai un eliberator și reformator al țării sale, un fondator de dinastie, ci și un personaj care să asigure patriei sale libere locul cuvenit în ansamblul geo-politic al vremii, să-i păstreze identitatea și tradițiile la îngemănarea a două lumi: Europa și Asia”, a spus prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași.

La rândul său, Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, a anunțat că în anul Cantemir, când se împlinesc 350 de ani de la nașterea sa și 300 de ani de la trecerea sa în posteritate, va fi inaugurat Centrul Cultural „Dimitrie Cantemir”, edificiu ce va fi pus la dispoziția creatorilor de cultură.

„În acest an Cantemir am reușit să deschidem ceea ce va însemna Centrul Cultural Județean „Dimitrie Cantemir”, un edificiu foarte frumos și multifuncțional, care va fi deschis chiar mâine pentru reprezentanții presei, iar undeva la începutul anului viitor să avem primul spectacol, după ce vom face recepția finală. Este un edificiu dedicat marelui domnitor și cred că vă va folosi vouă, tinerilor, viitor creatori de cultură și nu numai”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*