Home » Administratie » Secetă severă în zona comunei Dragomirești! 100 de familii nu au apă potabilă

Secetă severă în zona comunei Dragomirești! 100 de familii nu au apă potabilă

Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui, a vizitat comuna Dragomirești (satul Popești), unde aproximativ 100 de familii nu au apă potabilă.

„După discuții aprofundate cu primarul din Dragomirești și cu cetățenii implicați, am ajuns la concluzia că soluția cea mai rapidă și eficientă pentru a rezolva această criză a apei în satul Popești este forarea unor puțuri de mare adâncime. Aceste puțuri ar trebui să asigure accesul la apă  pentru nevoile de zi cu zi ale locuitorilor, precum și pentru animalele lor”, a spus Daniel Onofrei.

Potrivit datelor Sistemului  de Gospodărire a Apelor Vaslui, nu mai puțin de 25 de UAT-uri sunt afectate din cauza lipsei de apă din fântâni. În total sunt secate 5.943 de fântâni, iar 81 de localități au probleme în aprovizionarea cu apa.

În comuna Viișoara, toate cele 46 de fântâni sunt secate sau parțial secate. În satele comunei sunt amplasate opt bazine de 2.000 de litri, în care se cară apă cu cisterna.

În Perieni, din 77 de fântâni 40 sunt secate. În satul component Fulga s-a forat un puț pentru apă potabilă, iar în alt sat (Lălești) al comunei Perieni la cererea cetățenilor autoritățile transportă bazine cu apă potabilă.

În Ferești din 27 de fântâni 14 sunt secate și se cară apă pentru populație și animale în limita posibilităților cu cisterna din dotarea primăriei.

De altfel, Județul Vaslui se confruntă cu o secetă hidrologică fără precedent. Lipsa precipitațiilor din ultimii ani a făcut ca o parte din cursurile de apă sau sectoare de cursuri de apă să fie secate. Datele de la jumătate acestui an indică faptul că 22 de râuri au secat în totalitate, în timp ce alte cursuri de apă au debite foarte scăzute, iar seceta a afectat sever sectoare de cursuri de apă de zeci de kilometri.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*