Home » Agricultura » Programul Rabla pentru tractoare! Fermierii din județul Vaslui au în dotare 4.218 tractoare

Programul Rabla pentru tractoare! Fermierii din județul Vaslui au în dotare 4.218 tractoare

Programul Rabla ar putea fi extins de anul viitor și pentru achiziționarea de tractoare. Conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a precizat că au avut loc discuții în acest sens la nivelul  Guvernului României și cu reprezentanți ai Administrației Fondului pentru Mediu. Astfel, s-a ajuns la concluzia că Programul Rabla trebuie regândit în fiecare an, astfel încât setul de principii agreat să poată fi transpus în noul program care să-i mulțumească pe beneficiari.

În ultimii ani, parcul de tractoare și mașini agricole din județul Vaslui s-a modernizat într-un ritm accelerat. Cu ajutorul fondurilor europene sau din resurse proprii, fermierii vasluieni au achiziționat tehnologie modernă, făcând astfel uitat vestitul tractor din epoca comunistă C-65. În prezent, exploatațiile agricole și fermierii individuali dispun de 4.218 tractoare, 558 combine, 1.862 semănători, 670 mașini combatere etc.

„În luna mai 2022, a fost întocmită lucrarea cu caracter statistic, referitoare la  parcul de tractoare şi maşini agricole, la nivel de judeţ, existent la 31.12.2021, pe baza informaţiilor furnizate de reprezentanții unităților administrativ teritoriale, care are ca obiectiv calcularea și estimarea conturilor economice din agricultură și actualizarea bazelor de date. Principalii indicatori rezultați sunt: numărul total al tractoarelor și mașinilor agricole enumerate la principalele variabile cercetate la sfârșitul anului, aferent unităților care au agricultura ca activitate principală, inclusiv exploatațiile agricole fără personalitate juridică”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui.

Agricultura judeţului Vaslui dispune de o suprafaţă agricolă totală de 401.411 hectare (ha), din care 357.603 ha în mediul privat şi 43.808 ha în sectorul de stat.  

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*