Home » Local » Tot mai puțini asistați social la primării! Județul Vaslui mai are 6.886 de beneficiari de venit minim garantat

Tot mai puțini asistați social la primării! Județul Vaslui mai are 6.886 de beneficiari de venit minim garantat

Județul Vaslui înregistrează în primele nouă luni ale acestui an un minus de 443 beneficiari de venit minim garantat. Dacă în luna ianuarie 2023 erau în plată 7.329 beneficiari, în luna septembrie mai primeau ajutor social 6.886 de familii și persoane singure.

În luna septembrie, statul a achitat o sumă totală de 2 milioane de lei pentru asistații social, suma medie încasată fiind de 300 de lei.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede acordarea ajutorului social familiilor şi persoanelor singure cu venituri mici sau fără venituri, în situaţiile şi pe perioadele în care aceştia nu pot să îşi asigure, prin propriile eforturi, condiţiile minime de trai.

Pentru sumele acordate ca venit minim garantat, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

Conform  datelor provizorii ale Recensământul Populației și Locuințelor – runda 2021, populația activă a județului Vaslui este de 145.331 persoane, fiind compusă din 126.138 persoane ocupate și din 19.193 de șomeri.

„Populația inactivă cuprinde 229.369 persoane, din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă 37.4%, iar elevii și studenții 32.7 %”, se arată în raportul privind datele provizorii ale Recensământul Populației și Locuințelor – runda 2021.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*