Home » Local » Câinii, la control! Acțiune polițienească în comunele Tanacu, Muntenii de Sus și Lipovăț

Câinii, la control! Acțiune polițienească în comunele Tanacu, Muntenii de Sus și Lipovăț

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Vaslui, din cadrul  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, au acţionat pe linia regimului de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi respectiv respectarea legislației sanitar-veterinare privind comercializarea exemplarelor canine, prevăzute de Ordonanţă de Urgenţă nr. 55 din 30 aprilie 2002. 

În ziua de 7 noiembrie 2023, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Vaslui, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au derulat o acțiune polițienească, în comunele limitrofe municipiului Vaslui, respectiv Tanacu, Muntenii de Sus și Lipovăț, în vederea verificării legislației aplicabile regimului de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi și a celei sanitar-veterinare privind comercializarea exemplarelor canine.

Cu ocazia activităților desfășurate, au fost legitimate 9 persoane și au fost verificate 24 de exemplare canine, fiind aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.000 de lei.

Extras din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 55 din 30 aprilie 2002, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Articolul 1

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

  1. a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
  2. b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Articolul 4

(1) Proprietarii de câini prevăzuţi la art. 1 au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

  1. a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
  2. b) efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  3. c) efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la 1 lit. a);
  4. d) existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la 1 lit. a).

(2) În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. (1) proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă, documentele prevăzute la alin. (1).

(3) Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: