Home » Local » Semnale pozitive din sectorul construcțiilor! Indicatorul locuinţe terminate este pe plus

Semnale pozitive din sectorul construcțiilor! Indicatorul locuinţe terminate este pe plus

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale au fost în număr de 36, în luna iulie 2023, în creștere faţă de luna iulie 2022 (29 autorizaţii).

De asemenea, indicatorul locuinţe terminate a înregistrat o crștere ușoară pe total (117 în trim. II 2023 faţă de 116 în trim.II 2022). Pe medii, situaţia se prezintă astfel: 38 locuinţe în trim. II 2023, în urban şi 63 în perioada similară din anul 2022, respectiv 79 locuinţe în trim. II 2023, în rural şi 53 de locuinţe în perioada similară din anul 2022.

În cursul acestui an, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat o campanie de control în domeniul construcţiilor. În cadrul campaniei au fost sancţionaţi pentru folosirea de muncă nedeclarată un număr de 11 angajatori. Au fost aplicate un număr de 13 sancţiuni contravenţionale şi au fost dispuse 72 de măsuri obligatorii de intrare în legalitate. Au fost depistaţi 26 de lucrători, fără întocmirea formelor legale de angajare, valoarea amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale fiind în cuantum de 510.000 lei.

„Deşi constatam o reducere a fenomenului, nerespectarea legislaţiei ce reglementează relaţiile de muncă rămâne un factor de natură a genera consecinţe negative în plan social şi economic, în special în ceea ce priveşte munca nedeclarată, context în care se resimte nevoia intervenţiei instituţiilor de stat cu atribuţii în acest sens, pe direcţia creşterii gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale în domeniu”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: