Home » Local » Repetenți la curățenie! Gunoaie aruncate la întâmplare, colectarea selectivă a deșeurilor la pământ

Repetenți la curățenie! Gunoaie aruncate la întâmplare, colectarea selectivă a deșeurilor la pământ

de Dănuț CIOBANU 

Garda de Mediu Vaslui a verificat în acest an 81 de UAT-uri, fiind aplicate 13 avertismente și 25 amenzi în cuatum de 790.000 lei. Cu toate câ în județul Vaslui funcționează sistemul integrat de management al deșeurilor, în teren au fost descoperite numeroase deficiențe. Deșeurile nu sunt reciclate, cetățenii aruncă gunoaiele la întâmplare, în timp ce implicarea autoritățile locale este una anemică.

Garda de Mediu Vaslui a desfășurat în primele zece luni ale acestui an 768 de inspecții pe controlul poluării şi controlul biodiversitate şi arii protejate. În urma controalelor au fost aplicate 77 de amenzi în valoare de 1.826.800 lei și 47 de avertismente.

Cele la multe neconformităţi care au stat la baza aplicării amenzilor contravenţionale vizează lipsa evidenței gestiunii deșeurilor; lipsa platformei amenajate corespunzător pentru depunerea dejecțiilor animaliere; lipsa formularelor de încărcare-descărcare deșeuri  incinerarea deșeurilor; colectarea și depozitarea neselectivă a deșeurilor rezultate din activitatea de construcții; abandonarea deșeurilor pe teren neamenajat acestui scop etc.

Anual, Garda de Mediu Vaslui verifică stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale conform planului național de gestionare a deșeurilor și starea de salubrizare a localităților.

În 2023 au fost verificate 81 administrații publice locale, fiind aplicate 13 avertismente și 25 amenzi în cuatum de 790.000 lei.

„Motivele pentru care au fost aplicate amenzile sunt multiple. Nu s-au asigurat spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu, precum şi funcţionalitatea acestora; nu s-a asigurat informarea prin mijloace adecvate a locuitorilor asupra sistemului de gestionare a deşeurilor din cadrul localităţilor”, a spus Gabriel Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui.

Până la finalul acestui an vor fi verificate toate administrațiile publice locale, operatorii de salubritate și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Vaslui.

În urma acțiunilor specifice de control, care au vizat modul de respectare a prevederilor legislației din domeniul gestionării deseurilor, au fost constatate unele deficiențe.

„Este vorba despre neatingerea unui nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare din masa totală generată; abandonarea de către cetățeni a deşeurilor in locuri nepermise, incinerarea sau ingroparea acestora; utilizarea necorespunzătoare de catre populație a recipientelor destinate colectarii separate a deseurilor şi slaba implicare a factorilor responsabili din cadrul UAT-urilor, fapt care conduce la neatingerea obiectivelor anuale de reducere a cantitatilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare”, a adăugat Gabriel Laic.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*