Home » Local » Polițiștii vasluieni au confiscat 135 de kilograme de articole pirotehnice!

Polițiștii vasluieni au confiscat 135 de kilograme de articole pirotehnice!

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui continuă activitățile în cadrul acţiunii naţionale “PIROTEHNIC 2023”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă, până la data de 10 ianuarie 2024. 

Astfel, începând cu luna octombrie 2023, sub coordonarea specialiștilor Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, poliţiştii vasluieni au desfășurat 12 de acțiuni de amploare în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse și activități de control la societățile comerciale care au ca obiect de activitate operațiuni cu articole pirotehnice.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit 3 dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive, în care sunt cercetate 7 infracțiuni la regimul juridic al articolor pirotehnice.

Totodată, au fost puse în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară și a fost indisponibilizată, în vederea confiscării, cantitatea de aproximativ 135 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 11. 500 de lei.

La data de 30 noiembrie 2023, polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui, în cooperare cu polițiștii Serviciului Investigații Criminale Vaslui, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vaslui, au pus în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară, la adrese din municipiul Vaslui, la o locuință și la punctul de lucru al unei societăți, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

Cu ocazia activităților desfășurate, poliţiştii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 70 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1, F1, F3 și F4, în valoare de peste 5.000 lei. În spațiul societății, autorizat al pentru deținerea articolelor pirotehnice din categoriile F1 și P1, au fost identificate articole pirotehnice din categoria F4 iar în locuință și într-o anexă a acesteia (incinte neautorizate, conform legii, pentru păstrarea și depozitarea articolelor pirotehnice) au fost identificate articole pirotehnice din categoriile P1, F1 și F3, fără a fi deținute documente de proveniență.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”, „comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani” și „comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”.

La data de 2 decembrie 2023, polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui, în cooperare cu polițiștii Serviciului Investigații Criminale Vaslui și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui, au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, la două locuințe și o anexă din municipiul Vaslui, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

Cu ocazia activităților desfășurate, poliţiştii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 50 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile P1, F2 și F3, în valoare de peste 5.000 lei, pentru care nu au fost prezentate documente de proveniență. Totodată, bărbatul de 33 de ani, din Vaslui, nu era autorizat conform legii nr. 126 din 1995 (modificată) privind regimul materiilor explozive.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept” și „comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*