Home » Administratie » De la „drumul șpăgii” la „drumul speranței”! Discuții aprinse în CJ Vaslui despre drumul strategic

De la „drumul șpăgii” la „drumul speranței”! Discuții aprinse în CJ Vaslui despre drumul strategic

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui a aprobat prelungirea execuției drumului strategic până la data de 31 decembrie 2026. Pentru finalizarea investiției, valoarea estimată a cheltuielilor necesare este de 175.410.078 lei. În prezent, se lucrează pe lotul III al drumului, pentru lotul I este semnat contractul de execuție, iar lotul II este încă în procedura de achiziție.

În  cadrul dezbaterii proiectului de hotărâre, consilierii opoziției au reamintit cazul fostului președinte Dumitru Buzatu care a primit mită suma de 1,2 milioane de lei. În acest context, aleșii locali au cerut conducerii CJ-ului să garanteze că pentru lucrările care vor fi executate la drumul strategic „nu se va mai percepe această zeciuială”.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a răspuns că este o echipă de proiect și este o procedură de urmat până la realizarea plăților.

„Sper să ducem acest proiect la capăt, să mai putem depune alte proiecte pe diferite axe”, a punctat Trifan.

Liviu Iacob, consilier PNL, a replicat precizând că „este un obicei făcut de PSD de a umfla prețurile și de a lua zeciuială”.

„Asumați-vă că PSD e corupt, că banii s-au luat prin președintele CJ Vaslui, că toți acești bani afectează CJ. Și-a cerut scuze PSD-ul de la cetățenii județului Vaslui?!”, a întrebat Iacob.

Consilierii PSD s-au apărat și au susținut că nu este moral ca acest caz să fie  extrapolat către un partid politic.

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, și-a completat colegii și a subliniat că despre drumul strategic să vorbește ca despre „drumul șpăgii”, iar acest proiect a adus o criză profundă în CJ Vaslui.

„Să facem din acest proiect „drumul speranței”. Dăm astăzi un cec în alb acestui proiect de hotărâre spre binele tururor”, a spus Viziteu.

Guvernul României a publicat Ordonanța de Urgență nr.36/2023 privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020. În actul normativ sunt stabilite măsurile necesare pentru finalizarea proiectelor care nu pot fi terminate fizic până la data de 31 decembrie 2023.

Beneficiarii care solicită prelungirea duratei proiectului trebuie să depună o solicitare către organismul intermediar până la data de 10 decembrie 2023.

Valoarea totală a proiectului, după finalizarea actului adițional nr.5, va fi în sumă de 289.445.348 lei, cu TVA inclus, cheltuială totală nerambursabilă va fi de 219.709.540 lei, iar contribuția județului Vaslui va fi în suma de 69.735.808 lei.

CJ Vaslui este beneficiarul proiectului „Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, care este implementat în parteneriat cu comunele Zorleni, Băcani, Alexandru-Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești, Miclești, traversate de drumul strategic.

Practic, pe cele patru drumuri județene care compun drumul strategic unele zone sunt asfaltate, dar multe tronsoane de drum sunt din piatră sau pământ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*