Home » Local » Dumitru Buzatu a fost trimis astăzi în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție

Dumitru Buzatu a fost trimis astăzi în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție

de Dănuț CIOBANU 

Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, a fost trimis astăzi în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Alături de Dumitru Buzatu a fost trimis în judecată și expertul ieșean Radu Judele. Dosarul de corupție se va judeca la Tribunalul Vaslui. 

În cazul lui Dumitru Buzatu, DNA a realizat un flagrant prin care a fost surprins când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii sale, după ce i-ar fi primit într-un complex piscicol.

„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii (plată facturilor). În context (…), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, preciza DNA.

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA după ce primise 1,25 de milioane lei mită, a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. El a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu.

„La orele 17.15, (…) şi Buzatu Dumitru s-au ridicat de la masă şi s-au deplasat către autoturismele marca (…) şi marca (…). Buzatu Dumitru a mers la portbagajul (…), iar (…) la autoturismul (…), unde a deschis uşa stânga spate şi a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. Buzatu Dumitru a deschis portbagajul (…), (…) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, Buzatu Dumitru a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis”, se arată în documentele DNA.

Şeful CJ Vaslui a fost oprit aproape două ore mai târziu, având banii în maşina Consiliului Judeţean Vaslui.

Din interceptările DNA, procutorii au tras concluzia că Dumitru Buzatu urmărea să obțină suma solicitată ca mită atunci când s-a întălnit la Cîrja cu omul de afaceri Emil Savin sub pretextul unei partide de pescuit.

„Având în vedere faptul că în acea zi colaboratorul cu identitate reală urma să se întâlnească cu BD, având în vedere şi prevederile ordonanţei de autorizare a colaboratorului cu identitate reală SE, organele de urmărire penală au pus la dispoziţia colaboratorului o geantă maro cu suma de 1.250.000 lei compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei.

Ulterior, la data de 22.09.2023, la ora 14:17:46, numitul BI ia legătura cu SE transmiţându-i Da, E, gata! A zis c-a plecat! Nu l-am întrebat de unde, am zis că ajungeţi într-o oră, a zis că „da”. Hai! În ziua de 22.09.2023, la ora 15:25:09, numitul BD ia legătura cu BI, discuţiile celor doi reliefând faptul că interesul numitului BD nu era legat de pescuit ci de întâlnirea cu SE:
BD: – Ai pescuit ceva?
BI: – Am prins câte un peşte toţi!
BD: – Altceva … decât peşte?
BI: – Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
BD: – Hai că vin şi eu până la voi acolo să văd!
BI: – Hai! Hai!
BD: – Aranjaţi acolo, când vin eu să se prindă peştele ca lumea! Nu mai umblaţi cu prostii!
BI: – Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
BD: – … când vin … vin, pescuiesc 5 minute şi plec!
BI: – Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui E. să vină cu mâncarea caldă?
BD: – Acuma vin! Acuma ajung!
BI: – Acuma ajungeţi?
BD: – Acuma, vin acum, da.

În aceiaşi zi, după sosirea inculpatului BD la Ferma Cârja acesta a luat masa alături de SE, BI, OAM şi CE, ulterior BD având o scurtă discuţie singur cu SE, în cuprinsul acesteia colaboratorul cu identitate reală remiţându-i preşedintelui CJ Vaslui geanta cu suma de 1.250.000 lei pusă la dispoziţie de organele de urmărire penală. Numitul BD a preluat geanta şi a aşezat-o în portbagajul autoturismului DACIA DUSTER”, potrivit referatului procurorilor DNA.

„Cu privire la această geantă şi la suma aflată în interior, dl BD precizează următoarele: Această geantă şi suma de bani din interior îmi aparţine, sunt bani din economiile mele(…)”, se arată în document.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*