Home » Business » Constructorii așteaptă banii! Ministerul Dezvoltării are restanțe la plata facturilor de peste patru luni

Constructorii așteaptă banii! Ministerul Dezvoltării are restanțe la plata facturilor de peste patru luni

de Dănuț CIOBANU 

Firmele din sectorul construcțiilor din județul Vaslui au probleme serioase în ceea ce privește încasarea facturilor pentru lucrările executate. Chiar dacă, în general, anul curent a fost favorabil pentru operatorii din construcții, sumele rămase de încasat pun firmele în dificultate. Din această perspectivă, constructorii acordă nota patru Ministerului Dezvoltării.

„2023 a fost un an deosebit de bun pentru noi, cu amendamentul că nu am primit banii pentru facturi după data de 15 august. După 15 august încoase nu am mai primit niciun leu de la Ministerul Dezvoltării, ceea ce înseamnă că se întâmplă ceva. Nota patru din punctul acesta de vedere. Am încheiat anul foarte bine și sperăm să se întâmple același lucru și cu colegii din județ, mă refer la societățile noastre concurente”, a spus Ioan Ciomaga, directorul Viacons Rutier.

În actualul context economic dificil, constructorul a continuat activitatea, participând la o serie de proiecte cum ar fi Podul de la Bumbăta, strada Traian, reabilitări de drumuri sătești, comunale și naționale etc. Constructorii așteaptă ca anul viitor să fie depășită criza financiară, iar din 15 ianuarie personalul firmei va fi pe șantiere.

În ceea ce privește Programul ”Anghel Saligny”, conform criteriilor de selectare, în județul Vaslui, din totalul celor 178 solicitări de finanțare, au fost aprobate 134 de obiective de investiții. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 1.444.627.056,57 lei, reprezentând aproximativ 58% din cuantumul tuturor solicitărilor de finanțare.

Programului „Anghel Saligny” are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii. Programul funcționează pe modelul PNDL, cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor.

Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*