Home » Local » În minivacanța de Revelion, pompierii vasluieni au avut 111 misiuni și acțiuni operative

În minivacanța de Revelion, pompierii vasluieni au avut 111 misiuni și acțiuni operative

În minivacanța de Revelion, în medie 90 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor. 

 Astfel, în ultimele cinci zile (perioada 29 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024), au fost înregistrate  111 misiuni și acțiuni operative, din care, 79 intervenții în situații de urgență, cu o creștere de peste 4% față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe solicitări au fost primite pentru acordarea asistenței medicale, în urma cărora echipajele SMURD au oferit sprijin pentru 93 de persoane, salvatorii vasluieni intervenind în 67 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, primului ajutor calificat și descarcerare. O atenție deosebită a fost acordată și misiunilor pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, salvatorii acționând pentru gestionarea a cinci astfel de cazuri.

În perioada supusă analizei, în afară de intensificarea misiunilor SMURD, numărul incendiilor la care pompierii au acționat a înregistrat o scădere semnificativă, raportat la același interval de timp al anului trecut. Astfel, colegii noștri au acționat, în minivacanța de Revelion, pentru stingerea a cinci incendii, cu o scădere de aproape 50% față de aceeași perioadă a anului 2023. De asemenea, pompierii au avut alte 16 intervenții destinate protejării comunităților (asanare proiectil neexplodat, transport persoane supraponderale, deblocarea căilor de acces în locuințe, pentru salvarea, evacuarea și evaluarea persoanelor aflate în situații de urgență, asigurarea măsurilor PSI în noaptea de Revelion etc.).

Pe lângă misiunile derulate în plan operativ, o atenție sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Astfel, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, în perioada 29.12.2023-02.01.2024, la nivel județean au fost desfășurate șapte acțiuni de control inopinat la operatori economici din categoriile comerț, turism și alimentație publică.

Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 31 neconformități pe linia securității la incendiu, sancționate cu 28 de avertismente și 3 (trei) amenzi contravenționale, în cuantum de 100.500 lei. Verificările desfășurate au relevat faptul că unul dintre obiectivele controlate funcționa fără autorizație de securitate la incendiu. Totodată, misiunile colegilor noștri au vizat și obiective cu aglomerări de persoane, iar  principalele scopuri urmărite au fost: verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilității căilor de evacuare, respectiv a echipării construcțiilor cu instalații de protecție împotriva incendiilor.

Adresăm mulțumiri structurilor M.A.I. de la nivelul județului Vaslui care ne-au acordat sprijin în acțiunile desfășurate, efort care a contribuit la menținerea climatului de Securitate, atât pentru personalul specializat, cât și pentru clienții care au înțeles importanța acestor verificări și le-au susținut, în ciuda disconfortului creat. Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este primordială, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare.

Caracterul permanent al activității de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanților obiectivelor existente la nivel județean în respectarea, în fiecare moment, a măsurilor de siguranță, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuți de lege.

Nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi. Așa cum am menționat în repetate rânduri, solicităm tuturor administratorilor obiectivelor din categoria turism, cluburi, baruri, unități de comerț etc. să inițieze demersurile necesare pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește procesul de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu, sens în care I.S.U. Vaslui manifestă întreaga deschidere și disponibilitate pentru acordarea sprijinului necesar.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*