Home » Local » Exodul sărăciei! Zeci de mii de locuitori ai județului Vaslui sunt plecați în străinătate

Exodul sărăciei! Zeci de mii de locuitori ai județului Vaslui sunt plecați în străinătate

de Dănuț CIOBANU 

Zeci de mii de locuitori ai județului Vaslui au plecat în ultimii ani în străinătate sau în alte județe mai bogate ale țării. Vasluienii emigrează din cauza lipsei forței de muncă și a salariilor mici. Cele mai multe persoane plecate sunt bărbați, Italia fiind țara cu cei mai mulți rezidenți din județul Vaslui.

La nivelul județului Vaslui avem un total de 20.152 persoane temporar absente, din care 16.859 (83,66%) plecate în străinătate și 3.293 (16,34%) plecate în țară.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, după motivul plecării 11.999 (59,54%) au declarat că sunt plecate la lucru și 3.842 (19,07%) în căutarea unui loc de muncă, 1105 (5,48%) sunt plecate la studii, iar 2.571 (12,76%) temporar absente din motive familiale.

Potrivit acelorași date statistice, marea majoritate, adică 10.315 persoane au declarant că vor fi temporar absente între 9-11 luni. În ce privește raportul dintre sexe, mare amajoritate din persoanele temporar absente este de sex masculin 12.237 (60,72%), și 7.915 (39,28%) sunt de sex feminin.

Din totalul persoanelor plecate în străinătate (16.859), cei mai mulți locuiesc în Italia (29,25%), Germania (21,22%) și Marea Britanie (19,12%).

Chiar dacă satele județului Vaslui s-au golit de populația activă, primarii văd și partea pozitivă a acestei migrații în alte state ale Europei. Tinerii investesc în terenuri, cumpără case, achiziționează materiale de construcții și au bani pentru plata impozitelor locale etc.

Ioan Todirașcu, primarul comunei Oșești, a spus că majoritatea tinerilor  sunt plecați în străinătate, iar cei mai mulți sunt în Germania unde muncesc în agricultură, iar o mare parte din ei lucrează la fibră optică.

„Chiar fac bani băieții și își cumpără mașini, își fac case, s-au schimbat un pic lucrurile. Trimit bani acasă și își cumpără materiale de construcții, terenuri și altele. Nu avem datorii prea mari în ceea ce privește achitarea taxelor și impozitelor locale”, a spus Ioan Todirașcu.

Exodul populației din comunitățile locale a continuat într-un număr foarte mare. Criza economică dublată de creșterea spectaculoasă a prețurilor la energie, gaze naturale și combustibil au încetinit serios relansarea economiei locale, iar fără locuri de muncă tot mai mulți vasluieni se decid să plece din țară.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*