Home » Local » Indexare salvatoare! Peste 80.000 de pensionari vasluieni încasează în aceste zile pensii majorate

Indexare salvatoare! Peste 80.000 de pensionari vasluieni încasează în aceste zile pensii majorate

de Dănuț CIOBANU

Indexarea pensiilor cu data de 1 ianuarie 2024 a fost mult așteptată de pensionarii vasluieni. Cu cele mai mici pensii din România, orice majorare reprezintă o șansă în plus pentru supraviețuire. Vestea bună pentru bătrâni este că din septembrie vor mai beneficia de o creștere. Dacă foștii salariați de la Rulmenți, Mecanica și alții au avut grupe și au pensii bune, cei din confecții și cooperație au pensii foarte mici.

Pensionarii vasluieni primesc în această perioadă pensiile indexate cu un procent de 13,8% . Majorarea a intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024 și urmează a doua majorare ca urmare a recalculării. Potrivit conducerii Ministerului Muncii, toate pensiile ar urma să fie recalculate în septembrie 2024.

În luna octombrie 2023, în județul Vaslui erau înregistrați 80.451 de pensionari de asigurări sociale de stat. Cuantumul total al drepturilor curente achitate de Casa Județeană de Pensii Vaslui se ridică la suma de 131.048.354 lei.

Pensionarii vasluieni încasează o pensie medie de 1.629 lei, printre cele mai mici valori la nivel național. Alte județe din țară unde sunt în plată cele mai mici pensii sunt Vrancea – 1.598 lei; Călărași – 1.671 lei; Giurgiu – 1.603 lei.

Cum la nivelul județului Vaslui pensiile sunt mici, orice majorare operată de guvernanți este așteptată cu nerăbdare de majoritatea bătrânilor.

„Sunt oameni foarte necăjiți. Cei care au pensii bune puțin le pasă. Ar trebui acordat un stimulent pentru pensionarii care au avut copii. La noi în județ oamenii nu au avut unde lucra pentru a avea pensii bune. Cei de la Rulmenți, Mecanica și alții au avut grupe și au pensii bune, însă cei din confecții, cooperație au pensii foarte mici”, a spus Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

În ceea ce privește noua lege a pensiilor, pensionarii vasluieni au o serie de nemulțumiri.

„Nu ar trebui ca omul să fie scos la pensie obligat la 65 de ani. Pentru cei care sunt sănătoși să existe posibilitatea să lucreze cât poate duce. În același timp, cei bolnavi care nu mai rezistă în câmpul muncii să se poată pensiona mai repede”, a mai spus liderul pensionarilor vasluieni.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*