Home » Agricultura » Apicultorii vasluieni au condiții noi de îndeplinit pentru a beneficia de ajutoare financiare

Apicultorii vasluieni au condiții noi de îndeplinit pentru a beneficia de ajutoare financiare

Apicultorii au condiții noi de îndeplinit introduse în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru a beneficia de ajutoare financiare.

Printre aceste condiții de numără: „apicultorii să dețină minimum 75 de familii de albine”; „Introducerea unei noi condiții de eligibilitate referitoare la achiziționarea produselor medicinale veterinare pentru tratarea varoozei obligatoriu pentru întreg efectivul de familii de albine deținut și achiziționat de apicultor”; „Mutarea anumitor prevederi de la condiţii de eligibilitate specifice la condiţii de eligibilitate generale şi viceversa în cadrul intervențiilor care vizează sprijinul pentru investiții în sectorul apicol”.

În ultimii ani, numărul de apicultori din județul Vaslui s-a redus constant. Astfel, mai activează circa 6.000 de apicultori, care au în jur de 60.000 de familii de albine.

Deși anul 2023 a fost o perioadă de excepție pentru apicultura locală, apicultorii nu au motive de bucurie.

„Cu toată producția bună nu avem unde să ne vindem marfa. A intrat pe piața locală foarte multă miere de albine din Ucraina, care se achiziționează la un preț de 7 lei/kilogram. Mierea obținută de noi, care este mult mai bună din punct de vedere calitativ, se vinde cu 11 lei kilogramul/miere polifloră, 14 lei kilogramul/miere de tei, 20 de lei kilogramul/miere de salcâm. Astfel, s-a ajuns ca procesatorii locali să cumpere miere din Ucraina, iar apicultorii vasluieni stau cu mierea pe stoc”, aspunea Sorin Braniște, apicultor vasluian.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*