Home » Agricultura » Fermierii vasluieni către Guvernul Ciolacu: Noi nu ne oprim aici cu protestele! Acasă nu vom sta!

Fermierii vasluieni către Guvernul Ciolacu: Noi nu ne oprim aici cu protestele! Acasă nu vom sta!

de Dănuț CIOBANU 

Fermierii vasluieni participă activ la marele protest declanșat la nivel național. Principala doleanță a agricultorilor este stoparea importurile de cereale din Ucraina, care prin concurența neloială falimentează exploatațiile agricole locale. În tot acest timp, guvernanții îi împovărează pe fermieri cu tot felul de taxe, iar aceștia nu își mai pot achita creditele contractate pentru utilaje, inputuri etc.

Viorel Humă, fermier în zona Vulturești, ne-a spus că așteaptă să vadă ce se va întâmpla în aceastp noapte. Utilajele au fost oprite la Crasna peste noapte, iar mâine se va continua protestul.

„Susținem platforma de revendicări, dar cea mai mare problemă a noastră, a fermierilor, este Ucraina. Domnul premier spune că va trebuie să-i ajutăm. Eu înțeleg că trebuie să-i ajutăm, dar nouă de ce ne dau în cap. Nu mi se pare corect. Cerealele lor se opresc la noi și se crează o concurență neloială, ei nu plătesc nici taxe vamale. Trailerii iau cereale de la ei, pentru că sunt mai ieftine, iar în timpul ăsta nouă guvernanții ne pun alte biruri, pentru că acum au venit cu alte taxe. Nouă ne pun biruri pe cap și noi ar trebuie să batem din palme?!”, a spus fermierul.

Din cauza invadării pieții naționale de cereale din Ucraina și noile taxe și impozite intrate în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024, mulți fermieri sunt în pragul falimentului. Tocmai de aceeea, Producătorii agricoli sunt hotărâț să nu cedeze și să protesteze în stradă până la îndeplinirea de către guvernanți a tuturor doleanțelor.

„Suntem mai săraci decât acum 4 ani. Atunci a fost un an promițător, ne-am achiziționat utilaje, am făcut credite, pentru că existau anumite dobânzi și un regim fiscal pe care îl cunoașteam. Apoi am avut doi ani de secetă și acum avem această problemă cu cerealele ucrainene. Cu ce să le achităm?! De aici pleacă toate doleanțele. Să vedem ce se va hotărî, ce vor hotărî și colegii, dar noi nu ne oprim aici cu protestele. Acasă nu vom sta!”, a mai spus Viorel Humă.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*