Home » Administratie » Primarii cer 1,2 miliarde de lei pentru funcționare și investiții! CJ Vaslui repartizează doar 35,8 milioane de lei

Primarii cer 1,2 miliarde de lei pentru funcționare și investiții! CJ Vaslui repartizează doar 35,8 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

CJ Vaslui repartizează din impozitul pe venit către UAT-uri suma de 35,8 milioane de lei. Cele mai mari sume merg către comuna Zorleni și orașele Negrești, Murgeni, Huși și Bârlad. Municipiul Vaslui nu figurează pe lista privind repartizarea acestor sume. Primarii au solicitat pentru funcționare și investiții o sumă totală de 1,2 miliarde de lei, în condițiile în care CJ-ul are la dispoziție un procent de 3% din necesar.   

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se întrunește într-o ședințță extraordinară, pentru a aproba repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2024.

În conformitate cu prevederile legii bugetului de stat pe anul 2024, CJ Vaslui are la dispoziție, din impozitul pe venit, suma de 36.829 mii lei care se repartizează integral, în anul 2024, comunelor, orașelor și municipiilor.

„În vederea repartizării fondului de 6 % din impozitul pe venit, s-a procedat la consultarea în scris a primarilor, care au comunicat necesarul de fonduri pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și cheltuieli de funcționare, pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Necesarul de fonduri solicitat până la această dată este în sumă de 1.286.614 mii lei, iar suma pe care trebuie să o repartizeze CJ Vaslui este de 36 829 mii lei, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului în procent de aproximativ 3 %.

Pentru repartizarea sumelor, CJ-ul a făcut o analiză a nevoilor UAT-urilor și a fost întocmită o situație în care am comparat sumele repartizate de către Finanțele Publice Vaslui către UAT-uri în anul 2024 și sumele ce le-au fost repartizate în anul 2023.

Astfel, CJ Vaslui propune repartizarea celei mai mari sume către Comuna Zorleni (1.000 mii lei, care este cea mai mare comună din județ), către cele două orașe, Negrești (600 mii lei) și Murgeni (1.000 mii lei), dar și către cele două municipii care au în implementare un număr mare de proiecte (2.000 mii lei către municipiul Huși și 4.000 mii lei către municipiul Bârlad). Celorlalte UAT-uri din județ primesc suma totală de 27.229 mii lei.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*