Home » Local » Venitul minim de incluziune intră în vigoare! Asistații social din municipiul Vaslui au prestat 7.922 ore de muncă

Venitul minim de incluziune intră în vigoare! Asistații social din municipiul Vaslui au prestat 7.922 ore de muncă

Consiliul Local Vaslui va aproba planul de lucrări de interes local pentru anul 2024 privind venitul minim de incluziune. Planul de lucrări vizează activităţi de salubrizare şi întreţinere a unor zone verzi, motiv pentru care este necesar a fi încheiat un nou protocol de colaborare cu SC Goscom Vaslui SA.

Venitul minim de incluziune intră in vigoare de la data de 1 ianuarie 2024 şi abrogă, cu aceeaşi dată, legile privind venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

„Venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal, familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul preveniri şi combateri sărăciei şi riscului de excluziune socială. Venitul se asigură prin acordarea a două componente, reprezentate de ajutorul de incluziune, la care se pot adăuga alte măsuri de asistenţă socială complementare, acordate în bani şi/sau în natură”, se arată în referatul la proiectul de hotărâre.

Pentru venitul minim de incluziune sunt eligibile familiile şi persoanele singure ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 lei/membru de familie în cazul ajutorului pentru familia cu copii, până la 275 lei/membru de familie în cazul ajutorului de incluziune excepţie fiind în cazul persoanei vârstnice (peste 65 ani), pentru care nivelul maxim este de 400 lei.

Pentru venitul minim de incluziune primit, care include componenta de ajutor de incluziune, una din persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă şi a normelor de securitate şi sănătate în muncă.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*