Home » Administratie » Acuzații în ședința CJ Vaslui! Consilierii opoziției susțin că mai multe comune cu primari PSD primesc sume consistente

Acuzații în ședința CJ Vaslui! Consilierii opoziției susțin că mai multe comune cu primari PSD primesc sume consistente

de Dănuț CIOBANU 

Repartizarea banilor către UAT-uri a provocat scandal în ședința extraordinară a CJ Vaslui. Pe același model ca în anii trecuți, opoziția a acuzat că există mai multe comune cu primari PSD care primesc sume mari de bani în detrimentul celorlalte comunități. Este vorba de comunele Ștefan cel Mare, Pădureni și Hoceni care, în opinia consilierilor liberali, primesc în fiecare an sume consistente.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2024.

În conformitate cu prevederile legii bugetului de stat pe anul 2024, CJ Vaslui are la dispoziție, din impozitul pe venit, suma de 36.829 mii lei care se repartizează integral, în anul 2024, comunelor, orașelor și municipiilor.

Cum era de așteptat, consilierii județeni din opoziție au acuzat modul în care banii au fost transferați în teritoriu.

„Am văzut că primarii PNL primesc suma de patru milioane de lei, deci un procent de 11,73% din totalul sumei repartizate. Noi suntem aici mulți consilieri: 37% din electoratul județului Vaslui. Nu suntem de acord cu această sumă alocată. Vedem că în continuare comunele Ștefan cel Mare, Pădureni, Hoceni, Zorleni primesc sume foarte mari”, a spus Gheorghe Viziteu, consilier județen PNL.

În acest context, consilierii din opoziție au cerut ca orașul Negrești să fie ajutat cu o sumă mai mare, deoarece are de achitat o datorie foarte mare.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a răspuns că orașul Negrești a mai primit de două ori bani și trebuie să înceapă să facă plata datoriei din sumele alocate. Ulterior, în următoarea ședință a CJ-ului orașul ar urma să primească suma necesară.

În dezbateri a intervenit și consilierul Liviu Iacob, care a spus că cele trei comune cu primari PSD (Ștefan cel Mare, Pădureni și Hoceni) primesc în fiecare an sume mai mari în detrimentul celorlalte comune.

„Cred că această situație trebuie să se oprească și să avem o repartizare mai echitabilă a banilor”, a punctat consilierul.

În vederea repartizării fondului de 6 % din impozitul pe venit, s-a procedat la consultarea în scris a primarilor, care au comunicat necesarul de fonduri pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și cheltuieli de funcționare, pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

Necesarul de fonduri solicitat până la această dată este în sumă de 1.286.614 mii lei, iar suma pe care trebuie să o repartizeze CJ Vaslui este de 36 829 mii lei, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului în procent de aproximativ 3 %.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*