Home » Local » Fraudă IT de 2 milioane de euro! Parchetul European a efectuat percheziții la Vaslui, Iași și Ilfov

Fraudă IT de 2 milioane de euro! Parchetul European a efectuat percheziții la Vaslui, Iași și Ilfov

La cererea Parchetului European (EPPO) din Iași (România), au fost efectuate ieri șapte percheziții domiciliare, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 2 milioane de euro în proiecte IT. Două persoane au fost reținute, printre care și principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar, se arată într-un comunicat al instituției.

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații din România, inclusiv în orașul București și în județele Iași, Vaslui și Ilfov. De asemenea, au fost efectuate măsuri de investigație în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova.

Este vorba despre o companie care a solicitat fonduri europene nerambursabile de până la 2 milioane de euro (10.953.924 de lei), pentru un proiect IT de dezvoltare de soluții software inovatoare („PIST – Platforma inovatoare pentru tranzacții financiare rapide și sigure”).

Potrivit investigației, în perioada 2020-2022, beneficiarul proiectului a prezentat documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu au fost angajate în realitate – obținând astfel în mod necuvenit fonduri de la bugetul UE în valoare de 1 milion de euro.

Aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România ar fi făcut obiectul spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, folosind societăți fantomă înregistrate în Spania și Bulgaria și conturi bancare în Belgia și Lituania.

Potrivit probelor, acțiunile societăților înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate către cetățeni moldoveni și către cetățeni din Italia, pentru a preveni eventualele investigații.

 


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura