Home » Local » 48 de angajatori vasluieni au fost verificați de Inspecția Muncii! Amenzi grele pentru munca nedeclarată

48 de angajatori vasluieni au fost verificați de Inspecția Muncii! Amenzi grele pentru munca nedeclarată

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat în domeniul relațiilor de muncă un număr de 117 controale. Acțiunile derulate în luna ianuarie au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În urma verificărilor au fost sancționați 48 angajatori, fiind aplicate 74 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 90.000 de lei. De asemenea, pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 191 de măsuri de intrare în legalitate.

Pentru muncă nedeclarată au fost sancționați 3 angajatori fiind identificate 3 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor fiind de 60.000 de lei.

„Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*