Home » Local » Județul Vaslui se golește de tineri! Festivismele nu țin loc de salarii bune și locuri de muncă

Județul Vaslui se golește de tineri! Festivismele nu țin loc de salarii bune și locuri de muncă

de Dănuț  CIOBANU 

Tinerii din județul Vaslui continuă să plece masiv la muncă în străinătate. Principala cauză a exodului tinerilor este lipsa locurilor de muncă. În ultimii ani, din județul Vaslui au plecat la muncă în străinătate peste 100.000 de persoane. Este vorba despre populația activă, calificată profesional și care nu s-a mai mulțumit cu câștigurile realizate în țară.

Cristi Rusu, primarul orașului Negrești, a spus că în orașul pe care îl conduce oferta locurilor de muncă este mică. În aceste condiții, o parte din tineretul care termină liceul merge la facultate în Iași, iar acei tineri care nu fac studii superioare merg la lucru în străinătate, atrași de condițiile foarte bune de salarizare.

„Avem puțini tineri care rămân în Negrești și sperăm noi ca acest lucru să se corecteze pe viitor. Atragem totuși tineri prin liceul din Negrești, este vorba despre 1.300 de copii. Dar, după liceu, ei pleacă în alte localități. Sperăm că acest număr de elevi să facă firmele să vină în zonă și să investească. Noi suntem dispuși împreună cu liceul din localitate să facem învățământ dual, cu specializările de care au nevoie aceste firme. În felul acesta putem să staisfacem și nevoia lor de salariați și să menținem și noi tineri în acest oraș. E un proiect mai vechi pe care eu îl am în minte, am discutat cu mai multe firme dar, din păcate, a fost pandemia, apoi război, când firmele s-au uitat de două ori când au investit. Sperăm că în anii următori să vină aceste firme aici, pentru că au posibilitatea să găsească mai ușor angajați decât în altă parte”, a explicat Cristi Rusu.

În ultimii ani, din județul Vaslui au plecat la muncă în străinătate peste 100.000 de persoane. Este vorba despre populația activă, calificată profesional și care nu s-a mai mulțumit cu câștigurile realizate în țară.

La nivel național migrația în străinătate se contabilizează în milioane de persoane, iar discuțiile privind aducerea unor muncitori străini nu sunt productive. O parte din acesti muncitori vor pleca în țările mai bogate ale Uniunii Europene, iar deficitul de personal din țara noastră se va menține.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*