Home » Local » Piața gazelor naturale s-a calmat! Plafonul stabilit pentru prețuri ar putea fi scăzut

Piața gazelor naturale s-a calmat! Plafonul stabilit pentru prețuri ar putea fi scăzut

Prețul gazelor pentru consumatorii casnici și noncasnici este reglementat până în data de 1 aprilie 2025. Potrivit actului normativ, prețul plafonat este de 310 lei/MWh.

Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui, a precizat că niciun operator din piață nu și-a permis să depășească plafonul stabilit prin ordonanță. De altfel, amenzile sunt foarte mari și se ridică la nivelul cifrei de afaceri, undeva la un procent de 3-5%.

„Vizavi de prețurile practicate de noi, nu am mers la prețul maxim plafonat prin ordonanță. Am avut prețuri mult mai mici în fiecare lună. Spre exemplu, prețul din luna decembrie 2023 a fost sub prețul plafonat de 310/MWh, cu un procent de 3% mai puțin”, a spus Adrian Tighici.

Explicația pentru facturile care au crescut în luna decembrie 2023 este consumul mai mare, pe fondul unor temperaturi scăzute.

Potrivit prevederilor legale, operatorii din piață sunt obligați să stocheze un volum de 60% din gaze pentru sezonul rece. În cazul în care aceste gaze nu sunt consumate în totalitate, stocul rămas se reportează pentru anul următor.

În prezent, la nivel european este o tendință de a scădea prețul gazelor naturale și, în acest context, se discută despre o diminuare a plafonului impus prin ordonanță.

În perioada următoare, 34 de UAT-uri din județul Vaslui vor beneficia de finanțare prin Programului „Anghel Saligny” pentru dezvoltarea rețelelor de gaze naturale. Dacă toate proiectele vor fi implementate, în anul 2028 nu mai puțin de 42% din teritoriul județului Vaslui va fi acoperit de aducțiuni de gaze. Este vorba despre 500 kilometri de rețele și 10.000 de consumatori care se vor racorda în mediul rural.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*