Home » Local » Revoltă la Bârlad! Oamenii acuză facturile imense la apă și canal: „Apă și e mai scumpă ca la București!”

Revoltă la Bârlad! Oamenii acuză facturile imense la apă și canal: „Apă și e mai scumpă ca la București!”

de Dănuț CIOBANU 

În jur de 500 de bârlădeni au protestat astăzi în stradă, după ce SC Aquavas Vaslui a majorat preturile la apa si canalizare, cu toate că acestea sunt printre cele mai mari din țară.  La protest, care a fost unul  autorizat, oamenii au reclamat faptul ca facturile sunt nejustificat de mari. Practic, spun oamenii, apa a ajuns să fie mai scumpă decât gazul și energia electrică.  

La finele anului trecut, Aquavas SA Vaslui a anunțat că, din ianuarie 2024, toți consumatorii deserviți din județ vor plăti tarife majorate la apă și canalizare. Practicarea prețului/tarifului face parte din strategia tarifară a operatorului, cerință esențială și condiție obligatorie din contractul de finanțare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vaslui, în perioada 2014-2020”.

Gabriel Beșleagă, directorul SC Aquavas Vaslui, a spus că strategia tarifară aprobată la nivelul operatorului în anul 2022 a intrat în aplicare începând cu 1 ianuarie 2023. Prima creștere a fost de 20%, iar în al II-lea an al strategiei tarifare creșterea împreună cu rata infrației a fost de 17%. Practic, avem de a face cu doi ani de creșteri semnificative ale prețurilor.

„În următorii ani creșterile vor fi mai mici, discutăm de 5%. Nu e la voința operatorului de a nu o aplica. În momentul în care nu respectăm strategia tarifară, contractul de finanțare se reziliază și fondurile europene vor fi pierdute”, a spus Gabriel Beșleagă.

Abonații SC Aquavas sunt extrem de nemulțumiți de prețurile serviciilor de apă și canal.

„Avem pierderi de 12, 10, 5 metri cubi. Noi nu vedem pierderile acestea. Avem apometru, ni se citește în fiecare lună. Nu înțeleg, pierderile sunt exagerat de mari. Vreau să știu unde este pierderea?!”, a spus o persoană.

Un alt protestatar a adăugat că Bârladul stă pe o pânză freatică, „iar la 2 metri se găsește apă și e mai scumpă ca la București. Nu ne comparăm cu salariile de la București”.

O altă persoană a spus că are o factură de 556 de lei pentru doi metri cubi consumați la baie și doi metri cubi consumați la bucătărie.

„Nu se poate așa ceva. E mai scumpă apa decât gazul  și lumina. În ce lume trăim. E rușinea de pe lume”, a spus respectiva persoană.

O delegație a oamenilor nemulțumiți din Bârlad se va întâlni miercuri la Vaslui cu conducerea SC Aquavas.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*