Home » Local » Eveniment la Muzeul Județean Vaslui: „Ziua dezrobirii rromilor – Între durere și speranță”

Eveniment la Muzeul Județean Vaslui: „Ziua dezrobirii rromilor – Între durere și speranță”

Marți, 20 februarie 2024, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui a organizat manifestarea „Ziua dezrobirii rromilor – Între durere și speranță”, cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la eliberarea din robie a ultimei categorii de rromi din Țara Românească, respectiv cei aflați în proprietatea persoanelor private.

În deschidere au luat cuvântul organizatorii, autoritățile locale și reprezentanții comunității rrome: prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare Vaslui”; ec. Ciprian Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui; din partea Partidei Romilor „Pro Europa”, Bobi Brătianu, președintele organizației județene Vaslui; Sergiu Sava, președintele organizației municipale Vaslui și omologul acestuia din urmă, Viorel Răducanu, de la Bârlad. De asemenea, a fost prezent și Cristian Bărbulescu, președintele Alianței Unite a Romilor. Din partea Instituției Prefectului Județului Vaslui a luat cuvântul consilierul pentru probleme cu etnia rromă, Florin Rumanescu.

Au urmat prezentarea „Istoria dezrobirii rromilor în Principatele Române”, susținută de muzeograf Andreea Marcu-Atasiei, de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și alocuțiunea „Participarea la educație a copiilor rromi din județul Vaslui”, susținută de prof. Iulian Lupu, inspector școlar pentru minorități naționale în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

În partea a doua a activității a avut loc un moment artistic plin de culoare și talent. Grupul „Gypsy Style”, de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, a dansat pe ritmurile muzicii tradiționale a comunității rrome. Coordonatorii grupului sunt prof. consilier școlar Roxana TĂTARU și prof. mediator școlar Marcel BOSNEA.

Partenerii acestui eveniment au fost: Consiliul Județean Vaslui, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, Sucursala Județului Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*