Home » Local » Prima plată a venitului minim de incluziune! 5,8 milioane de lei pentru nevoiașii din județul Vaslui

Prima plată a venitului minim de incluziune! 5,8 milioane de lei pentru nevoiașii din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui a făcut primele plăți pentru beneficiarii venitului minim de incluziune. În total, în prima lună a acestui an au primit ajutor financiar 9.349 de beneficiari (familii și persoane singure). Valoarea asistenței sociale plătită de la bugetul de stat a fost de 5.805.360 de lei.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și AJPIS Vaslui, a început plata pentru beneficiarii de venit minim de incluziune (VMI) care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Suma totală plătită de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui (AJPIS)Vaslui celor 9.349 de beneficiari în această lună este de 5.805.360 de lei.

Calendarul plăților pentru beneficiarii înregistrați până acum (familii și persoane singure) este următorul: pe 20 februarie se alimentează conturile pentru cei care au optat pentru încasarea VMI pe card; în ultima decadă a lunii (între 22 februarie și ultima zi a lunii) se asigură plata prin mandat poștal, conform convenției încheiate cu Poșta Română.

„Venitul Minim de Incluziune (VMI) reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente: sprijin pentru incluziune și, respectiv, sprijin pentru familiile pentru copii”, a spus Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

VMI înlocuiește prestațiile anterioare, respectiv, venitul minim garantat (VMG) și alocația pentru susținerea familiei (ASF). Măsurile adoptate prin această lege fac parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 ”Reforme sociale” jalonul 384, având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, totodată diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: