Home » Local » Codași la pensii și salarii, fruntași la creșterea prețului alimentelor din coșul de consum

Codași la pensii și salarii, fruntași la creșterea prețului alimentelor din coșul de consum

de Dănuț CIOBANU 

Vasluiul este în topul județelor cu cele mai mari scumpiri la alimente în cursul anului trecut. Deși la nivel local sunt în plata printre cele mai mici salarii și pensii din România, scumpirile nu au ținut cont de această realitate socială. Potrivit datelor statistice, cele mai mari scumpiri ale aliemntelor au fost în Râmnicu Vâlcea, Târgoviște și Vaslui.

În cursul anului trecut, vasluienii au avut parte de cele mai mari scumpiri din România în ceea ce privește prețul alimentelor. În baza datelor publicate de Institutul Național de Statistică, creșterea prețului alimentelor din coșul de consum din noiembrie 2023 față de noiembrie 2022 a fost cea mai mare în Râmnicu Vâlcea – peste 26%, Târgoviște- peste 20% și Vaslui – aproape de 20%.

Potrivit unei analize a jurnaliștilor de la HotNews, în calculul coșului de consum au fost luate în considerare următoarele produse: cartofi, fasole uscată, ceapă uscată, varză de toamnă, carne de porc, usturoi uscat, morcovi, fructe (mere), mere, lapte de vacă, brânză telemea de oaie și ouă.

Pensionarii vasluieni sunt una din categoriile cele mai afectate de creștere constantă a prețului la alimentele de bază.

„Reducerea prețurilor la alimentele de bază (zahăr, făină, carne etc.) este foarte bună. Ar trebui ca aceste prețuri să scadă cu 10-15%. Pentru toată lumea să fie produsele ieftine”, spunea Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

Situația este atât de disperată, încât pensionarii ar primi bine și acordarea unor cartele pentru cumpărarea de alimente.

„Pentru pensionarii care au până în 2.000 – 2.500 de lei să se dea niște cartele să cumpere făină, ulei și altele. Acum la cartelă se spune voucher. Este foarte bine când luăm alimente cu aceste vouchere. Acum cu 200-300 de lei vii din piață doar cu o sacoșă se mâncare. Un procent de 70% din pensionari nu au posibilități financiare”, a mai spus liderul pensionarilor vasluieni.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*