Home » Agricultura » 61 de certificate de conformitate pentru importul de mere și struguri în piețele județului Vaslui

61 de certificate de conformitate pentru importul de mere și struguri în piețele județului Vaslui

În primele două luni ale anului 2024, specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui au fost desfăşurate 61 de acţiuni de verificare a conformităţii legumelor şi fructelor proaspete provenite din import – ţări extracomunitare.

Ȋn total au fost verificate 61 loturi, din care: 12 loturi/236.618 kg mere în stare proaspătă – soiuri Idared și Golden delicious, cal.I – origine Republica Moldova; 49 loturi /956.080 kg struguri de masă în stare proaspătă – soiuri Moldova și Alb de Suruceni, cal.I  – origine Republica Moldova, având destinația de consum în stare proaspǎtǎ, pe piaţa internǎ a României.

Acțiunile au fost desfășurateîn colaborare cu Autoritatea Vamală Română – Direcţia Regională Vamală Iaşi – Biroul Vamal de Interior Vaslui și, urmare a respectării prevederilor standardelor de calitate pentru loturile de fructe proaspete controlate, au fost emise, în total, 61 certificate de conformitate pentru import.

Una dintre principalele atribuţii ale Inspecției de Stat din cadrul DAJ Vaslui este efectuarea controlului de conformitate cu standardele de comercializare la legumele şi fructele proaspete, la export şi import.

„Controlul de conformitate cu standardele de calitate este unul din elementele de bază indispensabile, care asigură o funcţionare corectă a organizării comune de piaţă a sectorului de legume şi fructe proaspete. În cadrul standardelor de calitate a legumelor şi fructelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vânzare, prin caracteristicile vizuale (prospeţime, calibru, formă şi culoare) şi de condiţionare (sortare, ambalare, etichetare şi prezentare) ale acestora”, a precizat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*